Ve škole Loukově na Semilsku zažili Mexiko

27. listopad 2018 10:35

Řád mexické vařečky dostaly kuchařky ze školní jídelny v Krakonošově škole a školce v Loukově na Semilsku. Děti tancovaly po mexicku a vyráběly tradiční mexické ozdoby.

V loukovské školní jídelně se vařila mexická jídla

Děti oblečené v mexickém stylu díky nim ochutnaly tortillovou polévku a placky tacos s kuřecí tingou a guacamole s avokádem. Vedoucí školní kuchyně Ivana Štěpánová a její kolegyňky připravily chutné a hodně pestrobarevné jídlo, které se naučily na školení v Praze.

Mexiko všemi smysly

Tam se sjely kuchařinky z více než dvaceti škol, které se letos zapojily do akce Den s mexickou kuchyní. Oběd vařily podle originálních receptů, kvůli dětem v něm chyběly jen tradiční chilli papričky. Podle ředitelky loukovské školy Petry Bůnové nebyl tento den jen o ochutnávce mexických jídel, ale taky o vyrábění tradičních mexických ozdob, jako jsou květiny do vlasů pro školačky a sombrer pro jejich spolužáky.

Jedlo se i tancovalo

Děti taky tkaly žluté, zelené, červené a modré i jinak barevně namíchané obrázky, které budou využití k ozdobě tříd na školní ples. Nádherné byly i malované dýně, které nevypadají tak strašidelně jako ty známé halloweenské. A perníčky ve tvaru kaktusu se sladkými ostny.

Učitelé ze školy a taky z mateřinky naučili děti mexické písničky a tance, které se moc líbily zástupcům mexického velvyslanectví a taky Karlovi Jahodovi z Asociace školních jídelen, které akci uspořádali, a rozhodli se tak na chvíli změnit tradiční český jídelníček na chutný exotický.

S osvědčeními o absolvování vzdělávacího kurzu Dne mexické kuchyně v českých školních jídelnách