Václav Leitensdorfer. Z Rovenska pod Troskami se za války dostal do služeb proslulé letky britské RAF

O osudu stíhacího pilota Václava Leitensdorfera veřejnost doposud nic nevěděla. Teď má u rovenského kostela sv. Václava s proslulými obrácenými zvony pamětní desku.

Její slavnostní odhalení doprovázela velká sláva, kterou připravilo město Rovensko spolu s Libereckým krajem a vojenskými historickými spolky k uctění hrdinství Václava Leitensdorfera. Nad Českým rájem kroužil historický letoun Elektra, se kterým létal Jan Antonín Baťa, u nějž pozdější palubní střelec 311. československé bombardovací perutě pracoval.

„Protože byl Václav Leitensdorfer velice schopný, poslali ho do Baťových závodů až do Indie. Když začala druhá světová válka, tak se hned hlásil do československé zahraniční armády. Zařazení do bombardovací perutě se dočkal až v roce 1942,“ připomíná starostka Rovenska Jiřina Bláhová zvolená za ODS.

Václav Leitensdorfer se za druhé světové války zúčastnil 53 operačních letů v trvání přes 578 hodin. Jeho hrdinství v boji proti fašismu teď připomíná pamětní deska u kostela sv. Václava proslulého proslulými obrácenými zvony. Zhotovení pamětní desky inicioval nadšenec vojenské historie Karel Havlíček, jehož otec žije v rovenských Štěpánovicích.

Rovenský válečný hrdina byl oceněný řadou vyznamenání a po roce 1990 byl povýšený in memoriam do hodnosti majora. Po válce zůstal za kanálem La Manche a zemřel ve Velké Británii v roce 1984. V době totality se ho většina příbuzných zřekla kvůli tomu, že byl příslušníkem západní armády. A tak se o něm v Rovensku nemluvilo.

Předseda Czech Spitfire Clubu Zdeněk Sadecký před maketou letadla Supermarine Spitfire

„A je to smutné, že byl ve svém rodišti téměř zapomenut jako mnoho jiných západních letců, kteří za nás bojovali proti fašismu,“ dodává starostka Rovenska pod Troskami.

Předseda Czech Spitfire Clubu Zdeněk Sadecký se rozhodl spolu s dalšími členy spolku uctít památku válečného letce předvedením makety letadla Supermarine Spitfire. „Je to maketa, kterou jsme zhotovili podle původních technických výkresů sami a chtěli jsme jeho předvedením tady v Rovensku lidem ukázat, jak ten letoun vypadal v době války před téměř 80 lety,“ vysvětlil.

Spustit audio

Související