V Turnově v noci hořela textilní továrna Juta. Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu

11. říjen 2023 08:10

Hasičům se požár podařilo lokalizovat 2 hodiny po půlnoci. Hořely celkem dvě haly, každá o velikosti 20krát 100 metrů. Kvůli požáru hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň požárního poplachu. Nikdo nebyl zraněný. Podle mluvčí profesionálních hasičů Petry Knížkové na místě zasahovalo téměř 30 jednotek hasičů.

Hasiči od pozdních večerních hodin úterý 10. října 2023 zasahovali u požáru v průmyslovém podniku Juta v Turnově. Vyhlásili tam zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu. Zaměstnanci podniku zvládli sami evakuovat.

První výrobní hala v Palackého ulici začala hořet v úterý po 22. hodině. Později od ní podle mluvčí profesionálních hasičů Petry Knížkové chytila i druhá budova. Na místě podle mluvčí zasahovalo celkem 30 jednotek hasičů. Požár se podařilo dostat pod kontrolu kolem 2. hodiny ve středu ráno. Definitivní likvidace požáru měla podle ní trvat ještě několik hodin.

Zásah hasičů v turnovské Jutě v noci z 10. na 11. října 2023

Hasiči doporučili obyvatelům, kteří bydlí v blízkosti továrny, aby nevětrali.

Požár v závodě Juty v Turnově podle prvního odhadu způsobil škodu 160 milionů korun, příčinu budou vyšetřovatelé zjišťovat. Dohašování podle hasičů potrvá asi do čtvrtka.

V podniku Juta nehořelo poprvé. V továrně, která vyrábí textilie pro stavebnictví a zemědělství, umělé trávníky a další technické textilie, hořelo už v červenci 2021. Zásah byl podle hasičů tehdy velmi náročný, protože museli rozebrat střechu. Vyjížděli tam i v roce 2012 k požáru vzduchotechniky.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio