V předvánočním shonu pozor na kapsáře, varují policisté. Kapesních krádeží přibylo

Před Vánocemi může být v ulicích a na náměstích víc lidí než obvykle a toho využívají i kapsáři. Lidé by si měli dát pozor na peněženky nebo tašky, varují policisté. Kapsáři jsou kromě náměstí i v obchodech a MHD.

Policisté radí rozdělit si peníze na víc bezpečných míst, z peněženky vyndat osobní doklady a necestovat s velkými obnosy třeba tramvají nebo autobusem. Lepší je vybrat si až z bankomatů přímo v obchodech. Pro řidiče samozřejmě platí, že auto není trezor, nic cenného by tak nemělo zůstávat třeba na sedadlech, ale ani v kufru.

Odhalená skupina kapsářů. V Liberci kradli třináctkrát

Na Liberecku se nedávno podařilo odhalit organizovanou skupinu kapsářů. Tři muži se soustředili hlavně na seniory a využívali tlačenic na místech, kde bylo hodně lidí. Trojice kradla od března minulého roku do října letošního roku hlavně v městské hromadné dopravě. Za krádeže a další trestné činy jim hrozí až osm let vězení. V krajském městě kradli celkem třináctkrát. Kriminalisté je zadrželi na cestě z Liberce do Prahy. Ke krádežím si nevybírali pouze česká města, ale i Německo nebo Polsko. Už jsou ve vazbě.

„Kapesních“ krádeží přibylo

Od ledna do 30. listopadu letošního roku lidé policistům oznámili 148 krádeží. Meziročně je to víc – za stejné období loni to bylo 115. Letos se zatím podařilo objasnit 21 z nich. Statistiku může ale změnit právě předvánoční období, které kapsáři hojně využívají.

autor: jch
Spustit audio