V mimoňském muzeu vystavuje nejpočetnější betlém tamní gymnázium. Má 165 postav

Betlémy z drátků, slaměného šustí, paličkované, skleněné i historické s polychromovanými figurami. Vystavuje je muzeum v Mimoni.

„Jsou tady betlémy jednak z našich sbírek a jednak od různých drobných sběratelů, kteří nám betlémy zapůjčili,“ říká vedoucí odboru kultury Městského úřadu v Mimoni Helena Jakešová. Upozorňuje na miniaturní betlém ve vlašském ořechu nebo na betlém v lahvi. „Odkoupili jsme jej od Emanuela Hody, který vyrábí modely v lahvi,“ doplňuje Helena Jakešová.

Některé z betlémů mají místní názvy jako například Trutnovský, Bělohradský či Maloskalský. Jejich autorem je ilustrátor a akademický malíř Jiří Škopek. „Maluje základní skupinku a k ní dodává regionální prvek. Takto zpracovává cíleně a systematicky celou Českou republiku. Liší se tak zvanou dálinou, pozadím s architektonickým prvkem, který je typický pro tu kterou lokalitu. Třeba Peckovský betlém má v pozadí hrad Pecka a Novou Paku,“ popisuje učitel mimoňského gymnázia Martin Kuba.

Betlém mimoňského gymnázia tvoří 165 postaviček zaměstnanců školy a studentů.

Gymnázium v muzeu vystavuje betlém se 165 postavami - fotografickými portréty všech zaměstnanců gymnázia a studentů. „Jsou vytištěné, zalaminované a opatřené dřevěným stojánkem, který umožňuje jejich stabilní vystavování a přeskupování. Máme radost, že posledním, koho můžeme přidat do našich řad, je monsignore Václav Malý, světící biskup pražský, který nás poctil návštěvou,“ říká učitel Martin Kuba.

I do ořechové skořápky se může vejít betlém.

Mimoň byla tradiční betlémářskou oblastí až do druhé světové války. Jak ale uvádí vedoucí odboru kultury Městského úřadu v Mimoni Helena Jakešová, po odsunu Němců tato tradice zanikla. „Část betlémů, které byly třeba původně i v mimoňském muzeu, přišla do depozitu vlastivědného muzea a galerie v České Lípě anebo do Kryštofova Údolí. Přímo v Mimoni se z té doby nezachovalo nic,“ konstatuje Helena Jakešová.

Výstava betlémů z rozmanitých a nevšedních materiálů v mimoňském muzeu potrvá do 8. ledna příštího roku.

Spustit audio