V Libereckém kraji začali zdravotníci očkovat obyvatele domů s pečovatelskou službou. Kde se očkuje?

11. únor 2021 09:56

Kraj získal minulý týden 500 dávek vakcíny Moderna, začal jimi přednostně očkovat obyvatele domovů s pečovatelskou službou. Redaktorka Jana Švecová zjišťovala podrobnosti.

Čtěte také

Vakcína proti onemocnění covid-19 Moderna dorazila do Libereckého kraje v prvním únorovém týdnu a hejtmanství rozhodlo, že část dávek půjde do domovů s pečovatelskou službou. V Libereckém kraji je celkem 54 těchto zařízení, očkovat se začalo postupně, podle toho, jak byli připraveni. Začalo očkování v Turnově, prvních 20 obyvatel DPS dostalo první vakcínu v Liberci. Přípravy běží také na Českolipsku a v pátek 12. února má odstartovat očkování v Jablonci nad Nisou, jak potvrdila mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Příprava a organizace očkování je na zřizovateli zařízení, tedy na jednotlivých městech. V Jablonci nad Nisou to podle mluvčí úřadu probíhalo tak, že pracovníci odboru sociálních věcí obvolávali jednotlivé klienty, aby zjistili zájem. I tak byli ale během týdne připraveni a očkování se může rozběhnout. Domů s pečovatelskou službou je v Jablonci 5, očkovací centra byla podle zájmu zřízena ve 3 z nich. Očkování bude provádět smluvní lékařka, která postupně navštíví všechna tři očkovací centra.

V Libereckém kraji k 11. únoru dostalo vakcínu 2 029 lidí nad 80 let věku, z toho 171 i druhou dávku. Údaj se týká jak lidí v domovech důchodců a domů s pečovatelskou službou, tak i lidí mimo tato zařízení, kteří se zaregistrovali do centrálního systému. Byli očkováni jak vakcínou od firmy Pfeizer, tak Moderny.

Spustit audio

Související