V Libereckém kraji ubylo krádeží kovů. Policisté řeší jen několik případů ročně

Krádeží kovů na severu Čech v posledních letech výrazně ubylo. Už přes čtyři roky totiž platí zákaz vyplácení odměn ve sběrnách v hotovosti.

Ještě před pěti lety policisté v Libereckém kraji vyšetřovali průměrně dvě stě padesát krádeží kovových předmětů ročně. Zloději brali například víka od kanálů, dráty elektrického vedení, měděné okapy a další věci z kovu. Dnes policie řeší jen jednotky případů. 

„V průběhu roku 2018 a za období roku 2019 jsme v podstatě zaznamenali pouze několik dílčích případů. Je tak možné konstatovat, že tato majetková trestná činnost je na ústupu,“ uvedl mluvčí krajské policie Vojtěch Robovský.

Bezhotovostní platby za dovezený kov vedly také k poklesu jeho výkupu.  „Výkup barevných kovů se nejméně o sedmdesát procent snížil. Situace je taková, že většinou ti, kteří dříve chodili se sběrem, tak mají většiou samé dluhy. Kdykoliv se jim pošlou peníze na účet, tak o ně přijdou,“ popsal situaci František Just, provozovatel sběrny surovin v České Lípě.

Za jiné suroviny je stále ještě možná výplata v hotovosti. Trh se proto přeorientoval hlavně na papír. „V současné době je velké množství lidí, kteří vozí letáky, noviny, časopisy, někdy i knihy. Zkrátka veškerý papír. To je jedna ze světlých stránek této doby,“ dodal František Just. Za kilogram hliníku dnes na účet dostanete asi dvacet korun, za kilo papíru asi korunu padesát, ale v hotovosti.

autoři: Jiří Jelínek , mib
Spustit audio

Související