V Libereckém kraji pomáhají s obstaráním dezinfekce a ochranných pomůcek univerzita i chemička

Na speciální výrobní lince Technické univerzity Liberec začali o víkendu spřádat nanotextilii, která se v následujících dnech stane základem pro výrobu nedostatkových ochranných roušek. Dezinfekci dodá chemická továrna z Liberce.

Nanomateriál na výrobu ochranných prostředků si liberecká univerzita před časem sama vyvinula. Po celém kraji je podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty ze SLK řada dobrovolnic, které budou ze získaného materiálu ochranné roušky. Ty půjdou hlavně do ústavů sociální péče, kde v tuto chvíli chybí.

Severochema, která v Liberci vyrábí různé chemické produkty, začala pro Liberecký kraj vyrábět nedostatkovou dezinfekci. Kolik jí bude schopná továrna dodat, bude jasné v pondělí.

„V téhle fázi vzhledem k tomu, jak málo té dezifenkce na území kraje je, tak jsme asi schopní vzít celou kapacitu Severochemy. kterou bude v nejbližších dnech vyrábět. Budeme ji distribuovat od zdravotnických zařízení, přes primární péči, přes ústavy sociální péče, a potom přes obce s rozšířenou působností, obchody i veřejnost,“ uvedl po nedělním zasedání Krizového štábu Libereckého kraje hejtman Půta.

autoři: jij , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související