V liberecké botanické zahradě právě rozkvetlo růžové království

2. červenec 2019 11:00

Růže je nekorunovaná královna květin, která nejenže krásně vypadá, ale obvykle i omamně voní. Nespočet vykvetlých růží ve všech barevných odstínech je právě teď k vidění v liberecké botanické zahradě, která je zároveň nejstarší botanickou zahradou v České republice.

Liberecké rozárium se skládá ze dvou částí. V té větší se nachází hned několik přibližně třicetimetrových záhonů s velkokvětými, sadovými i skalkovými druhy růží, z nichž některé dosahují výšky přes jeden a půl metru. Ve druhé části se pak nachází růže mnohokvěté. „Tyto růže jsou velice populární, protože jednu růži tvoří mnoho různých kvítků pohromadě, které vykvétají současně,“ vysvětluje zahradnice Kateřina Pavlasová.

Zahradnice chodí do rozária nejen pracovat, ale i odpočívat.

Podle vlastních slov chodí zahradnice do rozária nejen pracovat, ale i odpočívat. „Všudypřítomná vůně stovek různobarevných květů člověka doslova přitáhne k záhonu,“ dodává zahradnice Zdenka Ouhrabková, podle níž by nejedna z vůní mohla být srdcem parfému, který by určitě ráda nosila každá žena.

Čím intenzivnější je přitom sluneční záření, tím je podle zahradnic vůně růží silnější. Přetrvávající slunečné počasí tak doslova vybízí k její návštěvě.

Vrcholná sezóna kvetení růží je v liberecké botanické zahradě právě teď. Růže zde ale postupně pokvetou až do října.

autoři: Lucie Fürstová ,

Související