Liberecká botanická zahrada vydala dvě nové knihy o Kubě a Egyptu

26. červen 2019

Na dovolenou do Egypta a na Kubu se každý rok vydávají tisíce turistů. Když si tam ale vyrazí ředitel liberecké botanické zahrady, tak se můžou těšit i ti, co zůstali doma. Jeho zážitky si totiž budou moci přečíst v nových knihách.  

Liberecká botanická zahrada vydala dvě nové publikace, které zvou čtenáře na ne jen tak ledajakou návštěvu těchto exotických destinací. Jejich autorem je botanik, ekolog a stávající ředitel Botanické zahrady Liberec Miloslav Studnička. Dle jeho slov knihy vznikaly spontánně ze zažitých příběhů a dobrodružství. „Člověk nejede do tropů nebo subtropů s tím, že tam napíše knihu. Ona je to docela drzost, protože pobyty tam jsou drahé, tudíž krátké a člověk se tak nestává expertem v dané oblasti.“

V knihách čtenáři najdou kromě vzácných rostlin také zajímavé zástupce ptačí, zvířecí a hmyzí říše či fotografie tamních obyvatel.

V knihách však čtenáři nenajdou pouze vzácné rostliny, nýbrž i zajímavé zástupce ptačí, zvířecí a hmyzí říše či fotografie tamních obyvatel. „Nemůžete jet na Kubu a nevšimnout si krásných kubánských žen, nicméně zážitky přírodovědce přináší i různá dobrodružství, zatímco se snaží nahlédnout do míst, kam se lidé těžko dostávají, nebo se naopak snaží něco vytěžit i z míst, kde lidé běžně odpočívají na dece a přitom neví, že za sebou mají přírodovědný unikát,“ dodává autor s úsměvem.

Nové knihy napsané květnatou mluvou Miloslava Studničky jsou k dostání v liberecké botanické zahradě a k zapůjčení ve veřejných knihovnách.

autoři: Lucie Fürstová ,

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.