FOTO: Odhalení pamětní desky věnované architektovi jablonecké radnice Karlu Winterovi

16. srpen 2019 14:15

V Jablonci nad Nisou dnes odhalili pamětní desku architekta Karla Wintera. Podle jeho návrhu vznikla ve 30. letech 20. století například budova tamní radnice.

Architekt Karl Winter, od jehož narození uplyne v neděli 18. srpna přesně 125 let, patří k významným představitelům československé meziválečné architektury. K jeho nejznámějším stavbám patří funkcionalistická budova radnice v Jablonci nad Nisou.

Jablonecká radnice byla postavena během relativně krátkého období mezi roky 1931 až 1933. Je unikátní, připomíná tajemník jablonecké radnice. „Na svoji sobu to bylo velice unikátní dílo, zejména svým rozsahem, protože to skutečně byla multifunkční stavba, která sdružovala nejen ty úřední prostory ale k tomu i různé kavárenské a restaurační provozy,“ vysvětluje tajemník Marek Řeháček.

Památník věnovaný architektu Karlu Winterovi v Jablonci nad Nisou

Karl Winter ale navrhl také řadu průmyslových objektů, například budovy Královédvorské cementárny, a byl i autorem odbavovací budovy letiště Karlovy Vary. Podle vlastního návrhu si nechal v Liberci postavit rodinnou vilu. 

Památník podle dřívějších informací města pochází z dílny akademického sochaře Jiřího Dostála. Na místě byla přítomna také vnučka známého architekta, Daniela Schejbalová.

Akce se zúčastnila také vnučka Karla Wintera, Daniela Schejbalová

Radnici v Jablonci nad Nisou se v poslední době vrací původní vzhled. Město totiž devět let provádí velkou rekonstrukci celé budovy, která je postavená ve stylu funkcionalismu. Karl Winter navrhnul kromě její vnější podoby také interiéry.

Jablonecká radnice (ilustrační foto)

Letos poprvé město nabízí turistům výstup na opravenou věž a podívat se mohou také do opravených sálů. Velkou atrakcí je i takzvaný páternoster – výtah, který je ale vyveze jen 4. patra. Dál už musí vyšlapat 116 schodů. Radnici včetně vyhlídky je možné navštívit pouze ve všední dny v úřední době magistrátu.

autor: Jan Charvát | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související