V Křižanech na Liberecku vyhrával Školní tranzistor

24. červenec 2022

Ve staré škole v Křižanech na Liberecku dnes až do večera vyhrává "Školní tranzistor". A nechybí u toho ani Český rozhlas Liberec, který je mediálním partnerem druhého ročníku multižánrového festivalu pro celou rodinu.

Na programu je například beseda o historii našich chalup s Ivanem Petřinou z Národního památkového ústavu, zahradní koncert pěveckého sboru Severáček nebo světově proslulá divadelní revue Bratři v tricku. Festival zakončí v 19 hodin koncert básníka a hudebníka Václava Koubka s kapelou. Součástí akce, pořádané v rámci Dnů lidové architektury, jsou dětské dílny věnované školním tématům. „Školní“ roli má i moderátor festivalu herec Ondřej Bauer, dnes v roli Igora Hnízda.

Český rozhlas Liberec je mediálním partnerem druhého ročníku multižánrového festivalu pro celou rodinu

Stará škola je skutečně stará školní budova. Podstávkový dům z poloviny 18. století. Původně šlo o zájezdní hostinec, dnes se nachází na žluté turistické značce mezi Pruským křížem a Malým Ještědem. Budova ale většinu času sloužila jako národní neboli obecná škola.

Do překrásného domu pod Ještědem se hodně zakousl zub času a už to vypadalo spíš na demolici než na záchranu. V roce 2018 ale dům objevili David a Ivana Landštofovi, kteří se rozhodli, že památku nenechají spadnout, protože dýchá něčím, co by už nikdo nenahradil. Založili Spolek pro obnovu Staré školy Křižany a budovu postupně nejen opravují, ale také oživují. Třeba právě dnes festivalem „Školní tranzistor“.

Spustit audio

Související