V devatenácti letech sní liberecký plavec Jakub Bursa o olympiádě

Devatenáctiletý Jakub Bursa patří k velkým talentům českého plavání. Reprezentant liberecké Slavie byl v loňském roce vyhlášen nejlepším juniorem.

Má druhé místo z juniorského mistrovství Evropy v Římě, třikrát si doplaval pro zlato z letního domácího šampionátu a drží rekordy na 200 a 400 metrů polohový závod.

K radosti trenéra, kterým je Štěpán Matek. „Nejvíc si vážím českého rekordu seniorů na dvě stě metrů polohový závod. Medaile z mistrovství Evropy je o to hodnotnější, protože jsme měli ztížený tréninkový proces a museli jsme hodně improvizovat,“ říká plavecký trenér Štěpán Matek. Jeho devatenáctiletý svěřenec se zase v kariéře po sportovní stránce posunul o kus dál.
Sám Jakub Bursa byl hlavně spokojený s první polovinou uplynulého roku. Zdravotní problémy mu tu druhou část zkomplikovaly. „Našli mi astma na chlor, což je pro profesionálního plavce problém,“ přiznává. Teď je pro něj na prvním místě škola a maturita na gymnáziu. Věří, že ho tam nic nepřekvapí. Sportovní plány si pro letošní rok zatím prakticky žádné velké nedává. Právě kvůli studiu.

Jeho hlavní disciplínou zůstává polohový závod na 400 metrů.  Rád by zaplaval český rekord. Dál pak může snít o olympijských hrách v roce 2024 v Paříži.

autor: Pavel Petr
Spustit audio

Související