V Česku chybí zubaři. V Lomnici mají opačný problém, pro stomatology musí postavit další ordinaci

12. únor 2024 14:27

Město Lomnice nad Popelkou musí rozšířit zázemí pro zubní péči na tamní poliklinice. Aktuálně zaměstnává čtyři stomatology, pro které má čtyři zubařská křesla. Další dvě ale potřebuje pro dentální hygienistky.

Čtěte také

V 90 oblastech v Česku chybí podle největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP zubní lékaři. To se nevztahuje na Lomnici nad Popelkou. Tam slouží šest zubařů na zhruba 5 600 obyvatel. Město pro ně ale zatím nemá prostory.

Proto plánuje v tamní poliklinice postavit novou ordinaci se dvěma křesly. Náklady odhaduje na zhruba 7 milionů korun; o jeden milion chce požádat Liberecký kraj.

Lomnická radnice musí zrekonstruovat toalety ve druhém nadzemním podlaží a přestavět současnou ordinaci ORL na zubní. Oddělení ORL bude mít prostory jinde; opět v poliklinice, nebo pro něj město zrekonstruuje kotelnu v budově.

Dva lomničtí stomatologové mají svou praxi. Další čtyři zubaře a dvě dentální hygienistky zaměstnává město v poliklinice. Obě dentální hygienistky jsou aktuálně na rodičovské dovolené, jejich křesla v poliklinice tedy využívají stomatologové. Až se ale vrátí do praxe, budou jim zubaři muset křesla uvolnit.

V nově vybudované ordinaci má vzniknout dentální hygiena a stomatologové budou mít čtyři křesla v původní.

Zubaři v Lomnici nad Popelkou nenabírají nové pacienty. Nezávislý místostarosta Zdeněk Rajm Českému rozhlasu řekl, že zubaři mají několik stálých pacientů a ostatní tam chodí na ambulantní zákroky. Stomatologové mají údajně na čekací listině asi tisíc lidí, kteří potřebují vyšetření nebo prohlídku.

Problém s hledáním zubaře mají lidé i v několika dalších městech v Libereckém kraji. Většinou jde o menší a odlehlé obce, Nové Město pod Smrkem nebo Tanvald. Stomatologové ale chybějí i například v krajském Liberci nebo v České Lípě.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související