V Česku chybějí řemeslníci. Některé odborné školy v Libereckém kraji jich nestíhají vychovávat dost

22. květen 2023 09:42

Možná jste se s tím setkali i vy, když jste potřebovali něco postavit, nebo opravit. V Česku scházejí řemeslníci. Redaktoři Českého rozhlasu oslovili jednotlivé cechovní a oborové organizace, aby zjistili, ve kterých oblastech je situace nejvážnější.

Čtěte také

Nedostatek kvalifikovaných pracovníků evidují prakticky všechna profesní uskupení, která Český rozhlas oslovil. Například podle Romana Pommera, prezidenta Cechu obkladačů, aktuálně schází asi 500 kvalitních odborníků na tuto práci.

Ne všechny profesní organizace mají konkrétní čísla k dispozici, ale můžeme si pomoct jinými údaji. Například ze statistik cechu sdružujícího řemeslníky v oboru vodoinstalatérství a topenářství vyplývá, že počet těchto řemeslníků se jen v uplynulém čtvrtletí snížil o 3 985. Podle viceprezidenta tohoto svazu Aleše Rubiny je to tím, že do oboru přichází málo mladých lidí.

Nedostatek řemeslníků znamená dlouhé čekací doby. Například v případě malířů a lakýrníků se pohybují kolem jednoho až dvou měsíců, záleží na lokalitě. A na kvalitního obkladače mohou podle Romana Pommera z jejich cechu lidé čekat až jeden a půl roku.

Ideální situace není ani u elektrikářů, jak ze své praxe potvrdil například elektrikář Aleš Bouchal z Kamenického Šenova.

Některé oborové organizace současně upozorňují, že by si lidé naopak měli dát pozor na situaci, kdy je řemeslník ochotný vzít zakázku okamžitě, ze dne na den, nebo hned v daném týdnu. To může být podezřelé, protože žádaní odborníci mají diáře plné na dlouho dopředu.

Zástupci cechů se většinou shodují, že nedostatek řemeslníků na trhu mohou pomoct vyřešit například rekvalifikační kurzy, ale ne okamžitě. Člověk, který rekvalifikaci absolvuje, nemůže samostatně pracovat hned, musí vždy nějaký čas pracovat pod dohledem kvalifikovaného odborníka. Takovéto lidi ale některé cechy oceňují, protože když se někdo pro rekvalifikaci ve vyšším věku rozhodne, zpravidla o ni má skutečný zájem a někdy už i nějaké předchozí zkušenosti.

Český rozhlas zjišťoval i to, jak jsou na nedostatek řemeslníků schopné reagovat školy. Například českolipská střední odborná škola a učiliště je schopná ročně vychovat jen asi deset elektrikářů. Podle ředitelky školy Hany Kubátové Ortové není důvodem nezájem studentů, ale to, že škola nemá dostatečnou kapacitu potřebných odborných učeben.

Spustit audio

Související