V boji s kůrovcem v Krkonoších pomůžou skauti. Organizují rozsáhlou dobrovolnickou akci

Organizace Junák – český skaut vyzývá své členy nad patnáct let, aby v Krkonošskám národním parku pomohli s odkorňováním stromů, pokácených kvůli kůrovci. Má to zbrzdit další šíření lesního škůdce. První dobrovolnické čety vyrazí už v červnu, kdy se brouk začíná rojit.

Za rok 2018 bylo v lesích českého nejstaršího národního parku vytěženo zhruba třicet tři tisíc metrů krychlových dřeva napadeného kůrovcem. Prognóza KRNAP pro rok 2019 varuje, že letos to může být až čtyřicet tisíc. Na zpracování takového množství nemocného dřeva ale nemá KRNAP dostatek lidí.

Správci parku proto oslovili organizaci Junák, ze které se jim už předtím nabízeli s pomocí jednotlivci. Výsledkem je takzvaná Skautská pomoc SOS Krkonoše, která je podle skautského vedení jedna z jejich největších akcí zaměřená na ochranu přírody za poslední léta.

Skauti přijali výzvu a vyrazí do Krkonoš bojovat s kůrovcem (ilustrační foto)

„Skauti mají rozsáhlou síť, vysoký počet členů a program věnující se vedle dalšího i ochraně přírody a ochotě pomáhat, proto jsme se na ně obrátili. Dává nám to naději na efektivní pomoc při boji s kůrovcem,” uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

„Nyní nadchází doba, kdy bude pomoc nejvíce potřeba, protože první rojení kůrovce očekáváme začátkem června, druhé pak na přelomu července a srpna. Potřebujeme dobrovolníky, kteří nám pod odborným vedením našich lesníků pomohou průběžně odkorňovat pokácené stromy. Se skautskou pomocí složitou situaci, která nás čeká, zvládneme mnohem lépe,“ dodal Böhnisch.

Skauti z Hradce Králové při svém setkání

„Pomoc Krkonoším pro nás spojuje dva z důležitých principů, které jsou v srdci skautingu: ochranu přírody a službu společnosti. Jsem přesvědčený, že se skauti a skautky nezaleknou fyzicky náročné a rizikové práce a věnují svůj volný čas a energii jedné z nejvzácnějších oblastí naší přírody,” vysvětlil starosta Junáka – českého skauta Josef Výprachtický.

Cílem masové dobrovolnické akce je v letních měsících zbrzdit další šíření lýkožrouta smrkového, jak se kůrovec odborně nazývá, do dalších oblastí národního parku. Lesníci musí důsledně vyhledávat jeho ohniska a napadené stromy včas pokácet a ihned odvézt z lesa, nebo odkornit na místě. A právě s odkorněním jí mají pomoci skautské oddíly.

Skauti přijali výzvu a vyrazí do Krkonoš bojovat s kůrovcem (ilustrační foto)

„Správa Krkonošského národního parku zajišťuje lesníky, kteří skauty do té práce zaučí a zároveň by jim měla vysvětlit, proč ta práce má smysl,“ vysvětlila mluvčí Junáka Barbora Trojak. Podle ní jde o fyzicky náročnou práci, proto celostátní ústředí skautů oslovuje oddíly se členy nad patnáct let. KRNAP dodá dobrovolníkům pracovní vybavení, hlavně na loupání samotné kůry, a zajistí jim také dopravu. Ubytování a jídlo si skauti zařídí sami.

První skautské skupiny vyrazí do Krknonoš už v červnu, kdy se lýkovec smrkový poprvé rojí. Prosba o pomoc ale platí i během letních prázdnin.

autor: reČRoL | zdroj: Junák – český skaut
Spustit audio

Související