Úklady a láska? Divadlo F. X. Šaldy ve hře kritizuje společnost

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy dnes 15. června v 19 hodin uvádí premiéru tragikomedie Friedricha Schillera Úklady a láska.

Hru, která byla uvedena poprvé v roce 1784, pro liberecké herce nově upravil dramatik Tomáš Vůjtek. Hrají mimo jiné Karolína Baranová, Zdeněk Kupka či Tomáš Váhala.

Příběh, ve kterém nad láskou vítězí cynismus, a který poukazuje na bezohledné využívání moci nejen v politice, režíruje Ivan Krejčí. „Boj o moc se nikdy nemění, vždycky jde o moc, i když tam je i řada didaktických věcí a dobová morálka,“ říká režisér.

„Musím se přiznat, že se mi do Schillera moc nechtělo, myslím, že bych neřekl ano téměř žádnému jinému režisérovi než Ivanu Krejčímu,“ popisuje dramaturg Tomáš Syrovátka a pokračuje: „Úklady a láska jsou hrou, která je společensky kritická.“

Představení je součástí mezinárodní spolupráce JOŚ, která spojuje liberecké divadlo s divadly v německé Žitavě a polské Jelení Hoře. V inscenačním týmu se tak objevili i zahraniční hosté, například kostýmy jsou dílem Margo Galas, výtvarnice, která tvoří především v Polsku, ale i v Německu a v dalších evropských zemích. 

V představení přibyla například zcela nová postava Odpovědníka – kabaretního průvodce dějem, který posouvá děj a ironicky komentuje situace, ztvární ji herečka Markéta Tallerová: „Role mě nadchla, líbí se mi, že postavu vymysleli. Ty verše, které napsal pan Vůjtek, jsou úplně okouzlující.“

autor: Lucie Fürstová