U Ktové postaví nový železniční most. Křížení trati se silnicí I/35 tak bude mimoúrovňové

U obce Ktová na frekventované silnici první třídy I/35, která spojuje Liberecký a Královéhradecký kraj, silničáři odstraní nechráněný železniční přejezd. Nahradí ho mostem, řidiči tak budou trať podjíždět.

Práce by měly začít v srpnu až září roku 2020, záležet bude na průběhu veřejné soutěže. Stavba má trvat přibližně do června roku 2022. V té době musí řidiči počítat s částečným dopravním omezením.

„Hlavní práce proběhnou v příští stavební sezoně, kdy jsou naplánované celkem tři výluky na regionální trati mezi Jičínem a Turnovem, při kterých dojde k výstavbě a osazení nového železničního mostu nad přeložkou silnice I/35. A to včetně obnovy kolejového svršku s takzvanou bezstykovou kolejí,“ přiblížil Jan Rýdl, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic, které je investorem stavby. Předběžný odhad ceny je podle investora asi 250 milionů korun. Skutečnou cenu ale ukáže až výsledek výběrového řízení.

O jak dlouhý úsek půjde?

Jde o stavbu v délce zhruba jednoho kilometru. V daném úseku v současné době leží nechráněný železniční přejezd na silnici první třídy I/35, která spojuje dva kraje - Liberecký a Královéhradecký. Trasa je tak poměrně frekventovaná. Problematické jsou i dvě ostré zatáčky hned za přejezdem ve směru na Turnov. Cestáři je odstraní a ve směru na Jičín zahloubí silnici pod terén.

Úsek, kde  se bude stavět

V místě dnešního přejezdu bude stát nový železniční most, pod kterým nově povede silnice I/35. Nejnáročnější má být vybudování železničního mostu, protože stavba musí probíhat během krátkých výluk na regionální trati Turnov - Jičín. Kam bude silnice pokračovat dál, to už řekl Ladislav Šimek, ředitel firmy Valbek, která stavbu projektovala.

„Od toho budoucího podjezdu pod tratí se silnice vrátí do původní trasy v křižovatce, kde je odbočka na Rovensko. Tam bude vybudovaný kruhový objezd,“ popsal Ladislav Šimek. U kruhového objezdu bude i nové osvětlení, a také autobusové zastávky.

Stavbu vítá i nezávislá starostka Ktové Jiřina Bobková. Díky nové křižovatce se podle ní vjezd do obce zpomalí a provoz bude bezpečnější. Podél přeložky silnice navíc povede ještě místní komunikace, která bude sloužit i jako cyklostezka.

autor: reČRoL
Spustit audio

Související