U hory Luž vzdali hold obráncům hranice z roku 1938. Připomněli si i boj o tamní celnici

1. říjen 2023 08:17

Na hraničním přechodu Dolní Světlá - Waltersdorf na Českolipsku si v sobotu 30. září připomněli předválečné obránce československých hranic. V září 1938, těsně před podpisem Mnichovské dohody, probíhaly v pohraničí těžké boje mezi příslušníky našich ozbrojených sil a nacisty, kteří si nárokovali československé území.

Akce k 85. výročí podpisu Mnichovské dohody začala v sobotu dopoledne tradičním výstupem na horu Luž, která leží na česko-německé hranici. Samotný pietní akt se pak konal na hraničním přechodu u úpatí hory, kde Československá obec legionářská před dvaceti lety odhalila obráncům hranic pomník.

„Připomínáme nejenom Mnichovskou dohodou, ale i to, co jí předcházelo. To znamená, poměrně intenzivní boj československých orgánů, které bránily demokracii proti narůstající vlně nacismu a fašismu. Je to takový hold obráncům hranic z roku 1938,“ přiblížil smysl akce Tomáš Pilvousek, místopředseda Československé obce legionářské. Mezi ozbrojené složky, které se zapojovaly do bojů s Němci, patřilo například četnictvo nebo finanční stráž.

V celém pohraničí probíhala týdny před podpisem Mnichovské dohody nevyhlášená válka. Bojovalo se na mnoha místech, zejména ve Frýdlantském, Šluknovském nebo Ašském výběžku. Podle Jaroslava Beneše z Československé obce legionářské se v té době střílelo prakticky v každé obci u hranic s Německem. A nebránili se zdaleka jen o Čechoslováci. I mezi německým obyvatelstvem se našlo mnoho odvážlivců, kteří se s nástupem národního socialismu nechtěli smířit a bránili demokracii po boku svých československých přátel a kolegů.

A právě na hraničním přechodu do německého Waltersdorfu stávala celnice, která se podobně jako další místa stala cílem nacistů. 23. září 1938 čelila hrstka tamních obránců mnohanásobné přesile henleinovců. Čechoslováci se stáhli níž do obce, ale nakonec se rozhodli, že svoji celnici dobijí zpět. A to se jim po těžkých bojích nakonec i podařilo. Ovšem jen zhruba na týden. 30. září 1938 totiž vešla v platnost Mnichovská dohoda. Smlouva mezi tehdejšími mocnostmi pro Československo znamenala ztrátu velké části příhraničních území.

Spustit audio

Související