Týdny pohybu hrou s Technickou univerzitou v Liberci

24. červenec 2019

Lezení na umělé stěně, bowling, ale také plavání nebo squash si užijí děti na sportovně laděném příměstském táboře v Liberci. Letos probíhá už 24. ročník.

Už téměř čtvrt století pořádá liberecká Technická univerzita příměstský tábor s příhodným názvem „Týdny pohybu hrou,“ o který je mezi rodiči každoročně velký zájem. Pro děti od 6 do 14 let je připraven bohatý program, na který dochází denně od pondělí do pátku. Na táborech si vyzkouší nejrůznější aktivity a zažijí spoustu dobrodružství i ti, kteří pravidelně nesportují.

„Hráli jsme branball, pak jsme hráli florbal a ještě půjdeme plavat,“ říká jedenáctiletá Markétka.

Každý oddíl tábora má vlastní program, který jako vedoucí zajišťují vysokoškolští studenti z liberecké Pedagogické fakulty. Jeden z nich tráví den například u Liberecké přehrady, kde vedoucí Michal Dang vysvětluje dětem, jak nastoupit do kánoí nebo jak držet pádlo. Desítky dalších malých táborníků mezitím sportují třeba v tělocvičně Technické univerzity v Liberci.

„My jsme byli na hřišti, kde se mi moc líbilo, a zítra se hodně těším na horolezeckou stěnu,“ dodává devítiletý Filip.

„Cílem našeho tábora je zabavit děti o prázdninách atraktivním pohybově laděným programem,“ vysvětluje vedoucí Katedry tělesné výchovy Pedagogické fakulty a zároveň hlavní vedoucí tábora Aleš Suchomel. 

O letošních letních prázdninách příměstské tábory zabaví a rozpohybují během sedmi turnusů více než 1 500 dětí. Na každý den pro ně vědoucí připravují odlišný sportovní program, za kterým dojíždí i po městě.

autoři: Lucie Fürstová ,
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.