Hygienici mají v létě napilno. Kontrolám se kromě stánků s občerstvením nevyhnou ani dětské tábory

22. červenec 2019 11:39

Krajští hygienici mají teď v létě plné ruce práce. Nejenže kontrolují stánky se zmrzlinou a s rychlým občerstvením, ale zaměřují se také na dětské tábory. Tam všude se totiž mohou potraviny kazit nebo mít prošlou dobu trvanlivosti. Škodí hlavně horké počasí ve spojení se špatným skladováním.

Stánkaři nejčastěji chybují ve skladování potravin

Ve stáncích s občerstvením se podle krajských hygieniků nacházejí jednak potraviny, které se po vystavení horku rychleji se kazí, ale i ty s prošlou dobou trvanlivosti. Podle lékařky Ivany Kučerové z Krajské hygienické stanice v Liberci se zde hygienici často setkávají právě s tím, že stánkaři nedodržují správné teploty pro skladování. Důležitá je ale také hygiena rukou a oděvu obsluhy, což mohou zběžně zkontrolovat i samotní zákazníci, a to zejména pokud je možné alespoň částečně vidět, kde se potraviny skladují a jak se občerstvení připravuje.

Každý stánkař by měl skladovat potraviny v chladu, pokud to doporučuje výrobce. Přitom ale není vždy nutné je zmrazovat. Kontroly hygiena nikdy nehlásí dopředu a její pracovníci na místě udělují většinou pokutu do deseti tisíc korun. Vyšší sankce se totiž řeší ve správním řízení, jehož průběh přesně stanovuje česká legislativa, což může vést k výrazně delšímu řešení problému než udělení pokuty formou přestupku.

Pod drobnohledem jsou i letní tábory

Od začátku prázdnin zkontrolovali hygienici v Libereckém kraji také 32 dětských táborů a akcí pro mládež. Nedostatky přitom našli většinou právě ve stravování. Podobně jako u stánků i zde narazili buď na špatné skladování potravin, nebo prošlé výrobky. Za prohřešky proti hygienickým předpisům udělili celkem tři pokuty, dohromady za dva a půl tisíce korun.

Kromě jídla na táborech kontrolují také takzvané zdravotní deníky, kam se zapisují úrazy a zranění. Dále se zajímají o obsah táborových lékárniček a neopomíjejí ani kontrolu míst, kde se táborníci sprchují a kde spí.

autoři: Jan Charvát ,
Spustit audio

Související