Bobbyho McFerrina doprovázeli v Praze také zpěváci z Liberce

V Praze vystoupil americký zpěvák a desetinásobný držitel ceny Grammy Bobby McFerrin. Na jevišti ho doprovodili jeho čtyři zpěváci a dvanáct českých vokalistů a vokalistek z libereckého souboru Akcent.

Ve velkém sále dokáže udělat komorní koncert. Přesně takové bylo úterní vystoupení Bobbyho McFerrina v pražském Fóru Karlín, které naplnil fanoušky. Newyorský zpěvák představil svůj nový hudební projekt s Gimme 5. Nepřivezl žádné hudební nástroje, ale i letos ho doprovodili čtyři jeho zpěváci. 

Joey Blake a David Worm vystoupili s McFerrinem v Česku už na dvou předchozích koncertech. A tentokrát se k nim přidaly zpěvačky Judi Vinarová a Rhiannon. Všichni čtyři s McFerrinem spolupracovali už koncem osmdesátých let v souboru Voicestra.

Americký zpěvák Bobby McFerrin na koncertě v Praze

Kromě nich McFerrina doprovázelo také dvanáct českých vokalistů a vokalistek z libereckého souboru Akcent, který se specializuje na interpretaci vokální hudby v komplikovaných aranžích. Na českých vystoupeních s ním soubor zpíval i minulý rok.

Vedoucí souboru Akcent Martina Krotilová ještě před koncertem odpověděla Českému rozhlasu na několik otázek.

Váš soubor si s Bobbym McFerrinem zazpíval už minulý rok, jak taková nabídka přišla?
Je to souhra náhod a zároveň naše přičinění. Už v loňském roce management hledal doprovodný sbor pro Bobbyho koncerty. Přihlásili jsme se, posílali jsme nahrávky našeho zpěvu a vzešli jsme jako vítězové. A letos, když se koncerty opakují, si nás už vybrali na jistotu a my jsme s nabídkou s radostí souhlasili.

Potkáváme se těsně před koncertem a těsně po vaší zkoušce. Jak taková improvizační zkouška probíhala? Celá ta show je totiž jen o improvizaci.
Především jsme museli vyřešit technické věci, musí se doladit mikrofony a zvuk. Zkouška trvala opravdu jenom chvilku. Bobby McFerrin nahazuje hudební témata. Jsme rozděleni do čtyř hlasů po třech zpěvácích. Jeden hlas drží svoje téma, na něj se vrší další, a přesně tak vzniká celá sborová záležitost.

Na podiu jsou i čtyři Bobbyho zpěváci a také on se svojí improvizací. Zároveň nám ukazuje, abychom přidali na hlase, ubrali na hlase anebo byli úplně ticho. Takže je to živoucí organismus, který společně vytváříme, a je to pro nás obohacující zkušenost.

Chápu to správně, že on je zároveň i dirigentem celé show?
Nenazvala bych ho úplně dirigentem. On udává to, co se bude dít na pódiu. Zároveň si ale myslím, že všichni jsme provázaní a nepostradatelní. Myslím si, že síla osobnosti Bobbyho McFerrina je taková, že na trému není čas. On je člověk, který strhuje pozornost na sebe a ventiluje neuvěřitelnou energii. Je krásné, že ji s ním můžeme na chvíli sdílet.

autoři: šte , mib | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio