Tradice novoročních výšlapů. Můžete vyrazit třeba na Ještěd, Štěpánku či Kozákov

1. leden 2019

Na několik novoročních výstupů na kopce a hory se dnes můžou vypravit lidé v Libereckém kraji. Nejstarší je pochod na Ještěd, který letos pořádá Klub českých turistů už po čtyřiačtyřicáté.

Tradiční akci pořádá Klub českých turistů a zúčastnit se jí může kdokoliv. Zájemci se mohou registrovat u infocentra v libereckém Horním Hanychově od půl deváté ráno. Trasa vede po modré turistické značce. Výstup na Ještěd se koná za každého počasí a každý účastník dostane na vrcholu pamětní list a originální novoroční razítko.

„Řekl bych, že zájem se ustálil na počtu asi okolo tisíce osob. Samozřejmě je to podloženo počasím, ale ne vždycky podpovídá kvalita počasí počtu lidí,“ uvedl Bořivoj Pohl z Klubu českých turistů, který novoroční výšlap pořádá.

Plakátek k 1. ročníku výstupu

Výletníci mohou vystoupat také k rozhledně Štěpánka v Kořenově Jizerských horách, na nedaleký Maják Járy Cimrmana v Příchovicích nebo na Černou studnici nad Jabloncem nad Nisou. V Českém ráji pořádá turistický klub výšlap na Kozákov.

Na něj se lidé můžou vyrazit z jakéhokoliv místa, které jim vyhovuje. Prezentace proběhne v turistické chatě od devíti do patnácti hodin. Účastníci pochodu obdrží diplom, odznak a vrcholové razítko. Občerstvení je zajištěno v Riegrově turistické chatě na Kozákově.

Výstupem na Holý vrch na okraji města můžou zahájit nový rok také lidé v České Lípě. I tam akci pořádá Klub českých turistů. Výstup potrvá od deseti do čtrnácti hodin a v cíli budou pro účastníky připravené diplomy a malé občerstvení.

Podle meteorologů má být během dneška kolem pěti stupňů nad nulou a místy může pršet. Odpoledne se ochladí a ve vyšších polohách má sněžit.

Spustit audio

Související