Za výstup na Ještěd obdržíte diplom od Ještědmana

16. září 2012

Pokud se vydáte pěšky na Ještěd, můžete za svůj výstup na dominantu Liberce dostat diplom od takzvaného Ještědmana.

Doznívající babí léto přímo láká k výletu po okolí. Pokud si chcete zpestřit den nevšedním zážitkem, určitě se pěšky vydejte na Ještěd. Když nahoru půjdete přímo po sjezdovce Pod lany, nejenže pořádně protáhnete tělo, ale za fyzický výkon vás možná odmění sám Ještědman.

Pan Mánek už několik let vytrvale stoupá od dolní stanice lanovky až na samý vrchol Ještědu a také si říká Ještědman. Jakby ne, když drží unikátní rekord: "No ono je jich víc, ale během jednoho roku jsem udělal 1054 výstupů na Ještěd. Teď tedy rekord zatím držím já, než se najde někdo mladší a zdatnější."

"To bylo v roce 2006, kdy jsem začal dělat ten rekord a od té doby chodím dál. Dělá mi to dobře, zhubnul jsem o deset kilo. Můžu sníst co chci, kolik chci a kdy chci a váhu si držím. O dvacet let se cítím mladší a od té doby, co chodím na Ještěd, tak jsem ještě nepotřeboval viagru," dodává pan Mánek s tím, že se snaží překonat rekord v počtu celoživotních výstupů na Ještěd.

"Je to takovej papír, taková místní kuriozita, když někdo jde pěšky nebo na kole, tak nabídnu od Ještědmana takovej doklad, že byli nahoře na Ještědu," uzavírá dvaasedmedesálitelý pan Mánek. Nemusíte se bát, že byste Ještědmana nepoznali. On si vás totiž rád najde sám.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio