Továrna v Lomnici nad Popelkou nabízí peníze za odhalení záškodníka

15. říjen 2019 11:23

Během měsíce září lomnickou textilku zasáhl požár, potopa a někdo navíc propíchal zaměstnancům továrny pneumatiky u aut. Tomu, kdo pomůže odhalit pachatele útoků, připadne vysoká odměna. 

K útokům došlo v bývalém Technolenu, dnes má firma název Low & Bonar Czech. Požár vypukl 5. září po půlnoci ve skladovací hale, hořely tam role polyesteru a střešní konstrukce. Zasahovalo tam pět hasičských jednotek, škoda přesáhla tři a půl miliónu korun. Hrozilo navíc nebezpečí, že požár zasáhne i sídliště v bezprostřední blízkosti továrny. O tři týdny později, 28. září, pak neznámý pachatel otevřel v textilce hydranty a vytopil halu s drahými textilními stroji. Tentokrát škoda dosáhla výše kolem půl miliónu korun. Jak řekl jednatel firmy Aleš Gardián, vedení textilky okamžitě přijalo přísná bezpečnostní opatření.

Při dopadení pachatele podle něj může pomoct veřejnost. Lidé si mohli něčeho neobvyklého všimnout; většina zaměstnanců je z Lomnice nad Popelkou, můžou tak například v obchodě nebo restauraci něco zaslechnout. Pomoct odhalit pachatele může i drobný postřeh. Aby měla textilka co nejdříve jistotu, že její zaměstnance a provoz nebude nikdo ohrožovat, věnuje 100 tisíc korun tomu, kdo svým zásadním svědectvím v pátrání po pachateli pomůže.

Pokud policisté pachatele vypátrají a soud ho uzná vinným, hrozí mu podle mluvčí policie Ivany Balákové 3 až 8 let vězení.

Spustit audio