Tisíce barevných kapek a měsíce práce – obrazy Evžena Šimery v liberecké galerii Prostor 228

Obrazy můžou vznikat z pouhých kapiček barvy, bez většího lidského zásahu, štětců a předlohy. Dokazuje to výstava v galerii Prostor 228 v Liberci, kde vystavuje svá díla finalista Ceny Jindřicha Chalupeckého a Ceny kritiky za mladou malbu Evžen Šimera, který není přítelem napodobování skutečnosti. Jak říká – když chtějí lidé vidět krajinu – mají vyrazit do přírody. Jeho dílo je o náhodě a až chirurgicky pečlivé přípravě a práci.

...nechává působit přírodní zákony, které tak trochu za něj vytváří ten obraz... on stojí vně procesu, byť do něj aktivně vstupuje. Ondřej Jerman, kurátor výstavy

„Nepoužívám štětec, barvy v pevném skupenství. Moje pracovní nástroje jsou olovnice, úhloměr, takový klasický zednářský atributy,“ říká autor výstavy Evžen Šimera. „Akrylové barvy ředím vodou, a když mají určité skupenství, nasávám je farmaceutickými kapátky, potom hrot kapátka dám na hranu obrazu, zmáčknu, vytvořím první kapku plátno se přichytí, a potom jak konstantně mačkám, vytvářím stejně tekoucí kapku, která tvoří tu linku,“ popisuje umělec, který pro svá díla vytvořil zcela novou techniku. Nazval ji anglicky „new dripping“.

„To je právě to stékání, kdy nechává působit přírodní zákony, gravitaci, které tak trochu za něj vytváří ten obraz, malují ho a on stojí vně procesu, byť do něj aktivně vstupuje,“ vysvětluje kurátor výstavy Ondřej Jerman.

Výstava Evžena Šimery v liberecké galerii Prostor 228 je k vidění až do 30. dubna 2017

Když lidé chtějí vidět rybník, ať jdou ven

Jak dlouho trvá vytvořit takový obraz plný kapek? „Záleží, kolik tam těch kapek je. Jsou obrazy, na kterých jsou tisíce kapek,“ odpovídá Evžen Šimera a pokračuje: „Přes léto jsem vytvářel jediný obraz, který se skládá asi z šesti pláten, každé má asi tři tisíce kapek, tak ten obraz jsem vytvářel tři měsíce.“

Evžen Šimera se dříve věnoval klasickému malování reálných věcí, od toho ale upustil a začal se věnovat své „kapkové technice“. „Upustil jsem od toho, protože člověk by se musel dívat na mou vlastní interpretaci nějakého obrazu. Vždycky říkám, jestli chcete vidět stromy, rybníky, běžte se na ně podívat, to vám dá víc než obraz,“ říká Šimera a dodává: „To, že se díváte na obraz barev, na jejich příběh, můžete to číst jako knížku, a něco se dozvíte o tom příběhu.“ Galerie Prostor 228 vystavuje příběhy barev Evžena Šimery do 30. dubna.

Dílo Evžena Šimery
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio