Tipy na víkend: Oslavy Ještědu, výlet vlakem nebo sklářská slavnost

14. září 2018 11:55

Vysílač na Ještědu slaví 45. výročí od svého otevření, hrad Grabšejn zase Dny evropského dědictví. Městské divadlo v Jablonci nad Nisou chystá speciální komentované prohlídky a Železný Brod pořádá sklářské slavnosti.

Horský hotel a vysílač na Ještědu slaví v sobotu od 10 hodin 45. výročí od svého otevření. Proto si tu návštěvníci mohou projít jindy nepřístupné prostory jak vysílače, tak i hotelu nebo strojovny kabinové lanovky či skokanských můstků.

Bude se konat také závod ve vynášení pivních sudů na vrchol Ještědu. Doprovodný program zahrnuje dílny pro děti, prodej regionálních výrobků nebo hudební vystoupení a loutková představení.

Hrad Grabštejn

Dny evropského dědictví se konají na hradu Grabšejn u Hrádku nad Nisou. V sobotu si můžete během speciálních prohlídek projít nejkrásnější místnosti i běžně nepřístupné prostory hradu. Návštěvníci také mohou ochutnat dobové renesanční speciality.

Dny evropského dědictví: V Jablonci se lidé pokusí o český rekord

Jablonecká radnice (ilustrační foto)

V rámci Dnů evropského dědictví se lidé v sobotu 15. září v Jablonci nad Nisou pokusí o vytvoření nového českého rekordu.

Také Městské divadlo v Jablonci nad Nisou slaví Den evropského dědictví. Během komentovaných prohlídek budou představeny zvukové a světelné kabiny i jeviště. Od 15 hodin proběhne vernisáž výstavy obrazů Tajuplný svět Žanety Elisové a od 19 hodin je na programu představení Legenda o lesích a lidech.

Sklářská městská slavnost se koná v Železném Brodě na Malém náměstí. Na akci s názvem Skleněné městečko se sejdou skláři, umělci i sklářští řemeslníci. Slavnostní zahájení proběhne v sobotu od 10 hodin. Těšit se můžete také na módní přehlídku svazu Bižuterie Jablonec.

Společnost přátel historie města Jablonného v Podještědí zve na vlakový výlet do Mimoně. Na něm účastníci projdou s průvodcem nejvýznamnější památky města – kostelní vrch s farním kostelem sv. Petra a Pavla, Křížový vrch s bývalým popravištěm či areál Božího hrobu.

autoři: Naděžda Hávová , Mahulena Kopecká
Spustit audio