Světový pohár ve skocích na lyžích nebude, nejsou peníze

22. červen 2018 13:24

Liberec v nadcházející sezóně neuvidí závody Světového poháru ve skocích na lyžích. Důvodem je především nedostatek peněz.

Malé slečny z Desné se výšek nebojí. Trénují skoky na lyžích – i z 50metrových můstků

Na dívčí skokanské naděje z Desné v Jizerských horách dohlížejí trenéři. Podle trenéra Patrika Chluma jsou skoky na lyžích jedním z nejbezpečnějších sportů

Simon Amman, Jaroslav Sakala, Jiří Raška. Jména, která si spojujeme se skoly na lyžích, jsou výhradně mužská. V Desné v Jizerských horách se to snaží změnit a trénují budoucí skokanky na lyžích. Tenhle divácky atraktivní sport se teprve nedávno – v roce 2014 – probojoval v ženské kategorii na zimní olympijské hry. Proto budou dobré české skokanky potřeba, třeba právě ty z Jizerských hor, kterým je zatím deset, jedenáct let, měří ani ne metr a půl a už umějí skákat i z padesátimetrových můstků.

Liberec přišel pro nadcházející zimní sezónu o Světový pohár ve skocích na lyžích. Potvrdil to šéf skokanského úseku lyžařského svazu Jakub Janda.

„S momentální finanční situací, ve které se úsek nachází, jsme nemohli mít žádné finanční záruky. Ty nám žádná z vrcholných organizací neposkytla – to je asi důvod, proč se světový pohár přeložil,“ vysvětluje Janda a dodává: „Budeme žádat o světový pohár v roce 2020 a věřím, že v té době už podmínky budou narovnané.“

autor: ppe
Spustit audio

Související