Nejmladší generace čtenářů vyrůstá v liberecké knihovně. V klubu Kolibřík

9. leden 2019

V oddělení pro děti a mládež Krajské vědecké knihovny mají nový čtenářský klub. Je pro děti do pěti let, které do něj chodí společně s rodiči. Účast je bezplatná a děti čeká nejen seznámení s knížkami, ale i procvičení jemné motoriky nebo malování a hraní. Knihovníci si tak chtějí sami vychovávat nové čtenáře.

Čtenářský klub pro děti do 5 let v liberecké knihovně

„Cílem celého toho projektu a našeho klubu je přivést děti ke knížce, tento způsob hraní a čtení by je k tomu měl přivést,“ říká knihovnice Kateřina Vítková.

Hračky, knížky, říkanky

Nový čtenářský klub se už teď těší velké oblibě. „Jsme tu poprvé a jsem nadšená, dceři se tu moc líbí. Říkanky jsou tu jiné, než známe,“ popisuje Lucie, jedna z maminek, která svou ratolest do knihovny přivedla.

Hračky nesmí chybět, udržet pozornost u knížek je u malých dětí těžké

Děti se rozcvičily podle říkanek, k dispozici jim kromě knížek byly i hračky. „Jde o podporu čtenářství u dětí od nejútlejšího věku,“ potvrzuje knihovnice Petra Kadlecová a dodává: „Chceme, aby si nejenom v budoucnu našli cestu do knihovny, ale i k tomu čtení, sami.“

Klub Kolibřík je v liberecké knihovně jednou za měsíc. Mezi rodiči je o něj velký zájem, knihovnice proto doporučují zamluvit si předem místo.

Knihovnice a maminky chtějí děti ke čtenářství vychovávat od raného dětství
autor: Lucie Fürstová

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.