Našli jste vosí hnízdo nebo včelí roj? Kdy můžete zavolat hasiče?

Zvýšený počet zásahů kvůli výskytu včel, vos, sršňů i jiného nebezpečného hmyzu zaznamenali během uplynulých tří měsíců hasiči v Libereckém kraji. Ne všem volajícím ale mohli vyhovět. Likvidovat například roj včel by totiž měli pouze v některých konkrétních případech.

Od začátku května do konce července vyjížděli hasiči v Libereckém kraji kvůli odstraňování nebezpečného hmyzu pětadvacetkrát. Operační středisko musí při nahlášení každého případu vždy důkladně zvážit, jestli je opravdu nutné jednotku požární ochrany na místo vyslat.

„Hasiče voláme v případě, že se nebezpečný roj vyskytuje v místech pohybu většího množství lidí, například úřady, školy nebo parky. Anebo se roj uhnízdil v objektu, kde žije osoba s alergií, třeba na včelí bodnutí,“ vysvětlila mluvčí krajských hasičů Lucie Hložková.

V ostatních případech, třeba když se roj nachází v odlehlé části pozemku nebo na stromě či budově ve výšce nad 3 metry a nikoho přímo neohrožuje, hasiči lidem doporučují obracet se spíš na specializované firmy. Nejvhodnější doba pro vyhubení roje nebo hnízda je podle odborníků ráno nebo večer. To uvnitř bývá nejvíce jedinců.

autoři: Tomáš Tesař , reČRoL | zdroj: Hasiči Libereckého kraje
Spustit audio

Související