Stavba Centra urgentní medicíny v areálu Krajské nemocnice Liberec pokračuje, zatím se hlavně bourá

Výstavba centra bude stát přes tři miliardy korun. Jak tato nejdražší stavba v historii Libereckého kraje pokračuje, zjišťovala redaktorka Jana Pavlíčková.

Bourání v areálu Krajské nemocnice Liberec kvůli výstavbě Centra urgentní medicíny (snímek z 19. července 2023)

Stavba Centra urgentní medicíny v Krajské nemocnici Liberec změnila, místo k nepoznání. Vše od hlavního vjezdu do nemocnice z Husovy ulice směrem k Šaldovu náměstí je pryč.

Stavbaři zbourali všechny budovy, které tam v areálu nemocnice stály. Tedy bývalé provozní objekty nemocnice podél Kristiánovy ulice, včetně soukromé autodílny, odstranili i objekt původní nemocnice, kde byla dřív interna, laboratoře, nemocniční kaple a podobně.

Aktuálně (polovina července 2023) pokračuje poslední demolice části staré interny, která sousedila s Husovou ulicí a kde byla na rohu i nemocniční lékárna. Do konce roku 2023 se celá rozlehlá plocha musí vyčistit a připravit pro stavbu samotného Centra urgentní medicíny a také parkovacího domu.

Z areálu nemocnice se několikrát za den ozývají i detonace, z odstřelů skalního podloží. Celé staveniště totiž leží na žule, kterou je potřeba odstranit, aby mohli stavbaři položit základy nových budov. Celkem se musí odtěžit přes 70 tisíc kubíků horniny a zeminy.

Trhací práce provází přísná bezpečností opatření, protože všude okolo stojí obytné domy a další nemocniční pavilony. Odstřely proto musí pokračovat postupně, po malých částech, aby se nenarušila stabilita území.

Místo, kde se odstřeluje, se navíc vždy přikrývá speciální kritinou, aby se odstřelené kusy žuly nikam nerozletěl.

Velká stavba zatím provoz nemocnice nijak výrazně nenarušuje, byly obavy z hluku a hlavně velké prašnosti, ale zatím žádné problémy nenastaly. Určité komplikace jsou kvůli parkování, řada míst v areálu nemocnice ubyla kvůli stavbě, platí tam omezený režim vjezdu a nemocnice i kvůli tomu zdražila parkovné.

Omezený je také přístup k pavilonu D, kde je léčebna dlouhodobě nemocných, oční oddělení a řada ambulancí. Nemocnice proto prosí návštěvníky o trpělivost a pochopení.

Dokončení pavilonu urgentní medicíny včetně parkovacího domu je plánované na červen roku 2026.

Spustit audio

Související