Starosta Černous na Frýdlantsku přivolal kvůli technoparty hygieniky

30. duben 2012

Na louce u Černous na Frýdlantsku už čtvrtým dnem pokračuje Czarotekparty za účasti stovek příznivců techna. Místní si opět stěžovali na neúnosný hluk, policie ani samospráva ale neměly zákonný důvod akci zrušit. Technoparty se koná na privátní louce a pořadatelé ji obci řádně oznámili. Odborníci objednaní hygienickou stanicí ale změří tuto noc intenzitu hluku.

Když si místní začali stěžovat na hlasitou hudbu a dunění ze soundsystémů, obtěžující je hlavně v noci, starosta Vladimír Keller chtěl zavolat hygieniky, aby intenzitu hluku změřili.

Zkontaktovat se mu je ale podařilo až dnes, v pracovní den. Dohodl se s ředitelem krajské hygienické stanice v Liberci Vladimírem Valentou, že večer odborníci ze zdravotního ústavu intenzitu hluku změří.

Starosta jim doporučil dvě místa, kam přístroje umístit. Jedno se nachází přímo v obci Černousy, druhé pak v sousedních Habarticích, kde si na hlasitou hudbu stěžovali také Poláci z druhé strany hranic.

Na polském území ale nemají čeští hygienici oprávnění měřit. Měření hluku vyjde stát na částku od 40 do 80 tisíc korun. Obec výdaje platit nemusí. Jak uvedl starosta, ani by neměla dostatek peněz.

Výsledky měření se obyvatelé dozvědí až ve středu, kdy bude technoparty končit, mohou být ale podkladem pro správní přestupkové řízení. To by měl na základě stížnosti občanů i policie zahájit městský úřad ve Frýdlantu a také hygienici.

Pořadatelům akce hrozí pouze pětitisícová pokuta. Hygienici pak mají oprávnění udělit pokutu ve výši až dvou milionů korun. Málokdo ovšem věří, že by organizátoři tak vysokou pokutu dostali. S ohledem na jejich sociální poměry se většinou udělená pokuta pohybuje v řádech desetitisíců korun.

Na technoparty v tuto zůstává asi 500 účastníků. V sobotu bylo v Černousích zhruba o dva tisíce technařů víc, řada z nich ale předem hlásila, že musí v pondělí do práce, a odjela.

Policie také kontroluje, zda řidiči nejezdí pod vlivem alkoholu nebo drog, zatím ale postihovala spíše za technický stav vozidla.

Černousy se už rozhodly, že odsouhlasí vyhlášku o dodržování nočního klidu, kterou doposud obyvatelé nepotřebovali.


Zvětšit mapu
autoři: Ivana Bernáthová , krw
Spustit audio