Sobotní Noční linka: Knihovny nás spojují i vzdělávají

28. září 2019

Jak funguje knihovna ve vaší vesnici, městě? Chodíte si půjčovat tituly, časopisy, brouzdáte tam na internetu? Nebo je pro vás knihovna spíš místem setkávání? Jak se změnily knihovny za posledních několik dekád? Jsou podle vás knihovny v dnešní době důležité? Mají lidé ještě zájem o papírové knihy? Využíváte meziknihovní výpůjční službu?

Přelom září a října patří v České republice knihovnám. Svaz knihovníků a informačních pracovníků vyhlašuje už potřiadvacáté Týden knihoven. Hlavním smyslem je připomenout význam knihoven, které jsou nejen místem, kde si můžeme půjčit zajímavý titul, ale také místem setkávání.

Knihovníci z vesnic i z měst navíc připravili na tyto dny nejrůznější akce od veřejného čtení, přes koncerty, společné tvoření po různé vzdělávací kurzy. I letos předá ministr kultury titul Knihovna roku, který udělí za dlouhodobé zásluhy o rozvoj knihovnictví a informačních služeb.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.