Školy v Liberci a Jablonci se v březnu otevřou budoucím prvňákům

5. březen 2018 08:30

Zápisy do základních škol v Liberci a Jablonci se blíží. Ještě před nimi se ale školy postupně otevřou pro budoucí žáky prvních tříd a jejich rodiče. Zájemci se mohou přijít podívat na školní třídy, učitelky a učitele nebo na ukázkovou hodinu výuky.

Základní školy v Jablonci nad Nisou zahajují dny otevřených dveří tento týden, ve čtvrtek to bude základní škola Na Šumavě. Postupně se pak do konce března přidají i další základní školy, a to i v sousedním Liberci. Rodiče se tak můžou porozhlédnout a udělat si obrázek o tom, kam bude jejich dítě od září chodit.

Spádová turistika – pojem, který označuje praxi, kdy rodiče obcházejí spádovou vyhlášku. Přepisují dětem bydliště do blízkosti vybrané školy či mateřské školy. To je podle liberecké radnice možné, ale neetické. Z kapacitních důvodů se pak nemusí dostat na děti, které v blízkosti školy skutečně bydlí.

Rodiče dětí můžou navštívit libovolný počet škol, a pak vybrat tu, která se jim pro jejich dítě líbí nejvíc. Ale podle vedení radnic a především podle školského zákona by to mělo fungovat jinak. Zápisy do základních škol totiž podléhají spádové vyhlášce – rodiče by měli děti zapsat tam, kam jim to náleží podle adresy trvalého bydliště. Někteří rodiče to tak ale nechtějí a upřednostňují třeba školu, která je blízko jejich zaměstnání, nedaleko bydliště babičky, která třeba děti často hlídá anebo si zkrátka chtějí vybrat školu podle zaměření.

autor: sas
Spustit audio

Související