Sklářští fajnšmekři si o víkendu přijdou na své

V Železném Brodě i Kamenickém Šenově se zájemci o nadcházejícím víkendu 16. a 17. září dozvědí zajímavosti o výrobě a zpracování skla. Uvidí práci rytců skla nebo si sami budou moct vyzkoušet malbu na sklo.

V Železném Brodě na Jablonecku, kde se konají tradiční oslavy sklářského řemesla, proběhne festival s názvem Skleněné městečko. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet v tamní sklářské škole foukání nebo malování skla. Dál bude možné si koupit skleněné suvenýry nebo navštívit výstavy v muzeích a galeriích. Na místě bude i bleší trh s výrobky ze skla, kde můžeme zapomenuté kousky z našich domovů prodat, koupit, ale třeba i směnit. Připravený je i bohatý kulturní program včetně koncertů.

Sklářka ze Železného Brodu

Kamenický Šenov láká na dny otevřených dveří

Jinou sklářskou školu najdeme na opačném konci našeho kraje, v Kamenickém Šenově. V tamější škole bude den otevřených dveří. Co tam uvidíme, shrnuje Klára Machová, vedoucí odboru kultury na městském úřadě v Kamenickém Šenově: „Návštěvníci určitě uvidí i rytce a umělce v akci. Bude tam připravená i skleněná pícka, kde si diváci budou moci třeba i něco vyfouknout. Bude tam spousta stanovišť.“

Skláři v Preciose Lighting v Kamenickém Šenově

Organizátoři lákají také na den otevřených dveří kamenickošenovské Preciosy, kde se vyrábějí lustry. Ta otevře své brány jednou ročně, letos to bude právě zítra od 8 hodin. V kulturním centru na radnici potkáme rytce z celé Evropy, kteří jsou v Kamenickém Šenově v těchto dnech na sympoziu, a předvádět budou své umění. Jezdit bude i speciální vláček mezi budovami firmy Preciosa a sklářskou školou.

Železný Brod je známý mimo jiné i výrobou vinutých perlí
autor: jch
Spustit audio