Skauti dnes po Česku rozvezou Betlémské světlo. Kde si ho můžete převzít v Libereckém kraji?

Po celém Česku dnes skauti rozvážejí Betlémské světlo. První kurýři vyjeli z brněnského hlavního nádraží v 6:20 rychlíkem do Prahy. Odtamtud ho rozvezou do celé země.

Novodobý symbol Vánoc přivezli skauti před týdnem z Vídně právě do Brna. O následný rozvoz vlaky se totiž už tři dekády stará tamní středisko.

„Ta organizace už je opravdu profesionální, protože celých třicet let se jí věnuje středisko Řehoře Mendela z Brna. A poté si to na jednotlivých nádražích přebírají skauti z tamních obcí, betlémské světlo tak putuje vlaky do všech koutů České republiky,“ uvedla jedna z kurýrek Gabriela Plchová.

Světlo si můžete převzít už na cestě

Do Libereckého kraje přivezou skauti Betlémské světlo ze dvou směrů. Rychlíkem z Pardubic a osobním vlakem z Děčína do České Lípy.  Rychlík z Pardubic vyjíždí po jedenácté a do Liberce přijíždí asi ve čtrnáct hodin.

Světlo si tak lidé můžou převzít už během cesty, a to na nádražích v Semilech (mezi 12:46 a 12:47), v Železném Brodu (mezi 12:57 a 12:59), Rychnově u Jablonce nad Nisou (mezi 13:37 a 13:40) a v Liberci pak mezi příjezdem rychlíku v 13:56 a 14:33, kdy světlo pojede do Rasepnavy. Mezi 14:33 a 14:58 si lidé můžou světlo vyzvednout na nádražích mezi Libercem a Raspenavou.

Na trase osobního vlaku z Děčína do České Lípy pak bude světlo k dispozici na jednotlivých zastávkách mezi 12:45, kdy vlak vyráží z Děčína a 13:36, kdy dorazí do České Lípy. Odtamtud pak poputuje dalším vlakem, tentokrát od společnosti Arriva, do Jedlové. Tento vlak odjíždí z České Lípy ve 13:40 a do Jedlové přijíždí ve 14:14. I na této trase si můžou zájemci Betlémské světlo převzít.

Některá distribuční místa v kraji

Kromě seznamu níže si další místa můžou lidé vyhledat na stránkách betlemskesvetlo.cz

Kde v Libereckém kraji si můžete světlo vyzvednout?

Česká Lípa
21. prosince od 14 do 18 – Skautský dům v Moskevské ulici
22. prosince od 8 do 12 – Skautský dům v Moskevské ulici
22. prosince od 11 do 16:30 – náměstí T. G. Masaryka – kromě Betlémského světla budou skauti rozdávat skautskou vánoční polévku a pro příchozí, kteří by neměli svou lucerničku či svíčku, bude možnost v tvořivé dílničce si takovou vyrobit.

Český Dub
24. prosince od 13:30 do 15:00 – radnice

Doksy
21. prosince – skauti vyzvednou světýlko přímo na nádraží v 11:15 a následně budou do 13 hodin na náměstí v Doksech, je možné světýlko vyzvednout i v místní kavárně

Hodkovice nad Mohelkou
24. prosince – 14:00 – 15:30 – radnice

Jablonec nad Nisou
22. prosince při mši v kostele na Horním náměstí v Jablonci
23. prosince od 9:00 do 17:00 také v kostele na Horním náměstí v Jablonci

Jilemnice
23. prosince od 8.30 do 12.00 hod. na Masarykově náměstí, doprovodný program – živý betlém, světlo bude i v kostele sv. Vavřince v Jilemnici po Půlnoční mši svaté.

Liberec
Skauti vyzvednou Betlémské světlo a rozdistribuují ho do libereckých kostelů. Zde bude k dostání dle možností jednotlivých farností.
kostel sv. Antonína Paduánského v Ruprechticích
kostel sv. Jana Křtitele v Rochlicích
kostel sv. Antonína Velikého v centru
kaple Vzkříšení ve Vratislavicích nad Nisou

Malá Skála
23. prosince od 19 do 20 u betléma

Nový Bor
22. prosince od 14 do 17 hodin před kostelem Nanebevzetí Panny Marie na náměstí Míru

Semily
24. prosince od 9 do 11 hodin v Semilech – Skautská klubovna, knihkupectví Křižovatka, knihkupectví Kosmas, sbor dr. K. Farského, Státní okresní archiv Semily

Turnov
23. prosince od 17 hodin náměstí Českého ráje – živý betlém, vánoční vystoupení skautského sboru, předání výtěžku ze sbírky Pro dobrou věc

Zdroj: skautlib.cz

autoři: gaj , mib | zdroj: Junák - český skaut
Spustit audio

Související