Sjezdovka na Ještědu přivítala první lyžaře, zasněžovalo se čtyři dny

První sjezdovku zprovoznil Ski areál Ještěd, s druhou čeká kvůli počasí na příští víkend.

Desítky lyžařů se vypravily během víkendu na sjezdovku na Ještědu, která je zprovozněná od 9. prosince. Podle vedoucího provozu Ski areálu Ještěd Filipa Svrčka letošní sezona nezačala špatně. „Pustili jsme první sjezdovku, druhou máme skoro hotovou. Nespouštěli jsme ji, protože jsme předpokládali, že dojde k oteplení. A rádi bychom ji spustili příští víkend. Věříme, že příroda pomůže a že doděláme všechny sjezdovky, aby sezóna normálně probíhala,“ řekl Filip Svrček.

Zasněžovalo se skoro čtyři a půl dne. Technický sníh je podle provozovatele klasický sníh, ale jeho hustota je jiná než hustota standardního sněhu. „Je to opravdu čistá voda, žádná chemikálie, neobsahuje žádné přísady,“ zdůraznil vedoucí provozu Ski areálu Ještěd Filip Svrček. Aby se sníh udržel, musí být teplota pod bodem mrazu. O víkendu sice nebyla, ale protože vrstva sněhu na sjezdovce dosahovala 40 až 80 centimetrů, sníh tál pomalu.

Na Ještědu zprovoznili jednu sjezdovku.

Například v sobotu dopoledne, kdy teploměr ukazoval čtyři stupně nad nulou, si časovou permanentku koupily čtyři desítky lyžařů. „Mohlo by to být lepší, záleží na sněhových podmínkách,“ řekla pokladní pod sjezdovkou Dana Kubášová.

Kromě Ski areálu Ještěd jsou v provozu areály na Tanvaldském Špičáku, v Kořenově – Rejdicích a na Severáku nebo v Harrachově, kde pro běžkaře upravili i část Krkonošské magistrály.

Spustit audio