Šíření internetu po domácnosti už zdaleka není odkázáno jen na kabel

9. srpen 2022

Po přivedení internetu do domácnosti brzy narazíme na otázku, jak se k němu připojit z místa, kde potřebujeme pracovat, případně kde máme televizi, chytré spotřebiče či kde si děti chtějí hrát. Možností je několik a ne všechny znamenají mít byt doslova omotaný dráty.

Hlavním bodem, která je šiřitelem a hlavně brannou do internetu je tzv. router. Můžeme si jej představit jako bránu oddělující a zároveň propojující naši domácí síť a svět internetu. Většinou obsahuje firewall, který působí jako strážce toho, aby se do naší sítě nedostal někdo, kdo tam nemá co dělat.

Nejjednodušší připojení tedy vede přímo do routeru, jehož součástí je také switch, tedy většinou čtyři zásuvky, do kterých se můžeme připojit kabelem. Pokud nám toto množství nestačí, je možné přikoupit další switch, který umožní počet zásuvek znásobit.

Při pořizování těchto síťových prvků bychom měli dbát na zachování přenosové rychlosti všech použitých komponent. Znamená to tedy, že pokud máme router s přenosovou rychlostí např. 100 kbit/s, měly by všechny připojené prvky splňovat tuto vlastnost, jinak dojde ke zbytečnému zpomalení přenosové rychlosti.

Moderní systém domácích rozvodů včetně datových

Nevýhodou drátového propojení našich přístrojů s routerem je velké množství kabelů, které musíme použít, což může být estetickým problémem. Dá se to řešit pevným rozvodem internetu, který bývá u modernějších staveb součástí domovní instalace.

Jenže, některé přístroje za použití kabelu ani připojit nelze. Například mobilní telefony jsou uzpůsobeny k bezdrátovému připojení prostřednictvím wi-fi. Většina moderních routerů obsahuje i wi-fi modul, který umožňuje šířit signál internetu bezdrátově. Dobrou zprávou je, že možné množství připojených přístrojů k takové síti se rok od roku zvětšuje stejně, jako se zvyšují přenosové rychlosti wi-fi sítí, které jsou dnes srovnatelné s kabelem. Ani wi-fi router však nedosáhne všude. Pevné překážky, jako jsou například zdi, signál významně zeslabují. Proto je nutné někdy použít tzv. extendery, které signál zesilují. Máme-li vícepatrovou domácnost, musíme většinou řešit šíření wi-fi prostřednictvím více routerů. Zajímavé v tomto je možnost použití k přenosu signálů například i silnoproudé rozvody domácí elektroinstalace.

V moderních domácnostech je rozvod internetu součástí domovní instalace

Poměrně novým systémem jsou tzv. mesh wi-fi systémy. Je to vlastně sada síťových prvků, která většinou zahrnuje router a satelity, které mezi sebou komunikují. Používají se zejména u větších domů, kde umožňují to, že když projdete domem, systém přepojí vaše zařízení mezi prvky wi-fi Mesh systému, abyste měli vždy ten nejlepší signál. Přitom k přebírání vašeho zařízení probíhá automaticky, aniž by vyžadovaly nějaký zásah uživatele.

Prostřednictvím wi-fi je možné zpřístupnit síť i třeba na zahradě. Zde je však dosah závislý na vzdálenosti od vysílače. Při větších odstupech je možné použít i tzv. směrová pojítka, kde se používají speciální směrové antény s dosahem i kolem 150 metrů. V takovém případě je však stále nutné mít na paměti, že antény musí být na v přímém dohledu.

Zdá se tedy, že wi-fi obsáhne vše, co od internetu potřebujeme. Není to však zcela jednoznačné. Zejména starší systémy bezdrátových sítí šířených na frekvenci 2,4 GHz bývají hlavně v místech s velkou hustotou osídlení či kanceláří často zahlcené a dochází zde k rušení signálu. Řešením je použití sítě 5 GHz, která je proti rušení odolnější. Wi-fi síť je také nutné vždy pečlivě zabezpečit jak heslem, tak například i vyčleněním zařízení, která se k ní mohou či nesmí připojit. V tomto směru zůstává kabelové připojení nejen odolnější proti rušení, ale i bezpečnější.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.