Krkonoše mají před sebou hodně náročné období - jarní prázdniny. Někde ale chybí pracovní síly

6. únor 2023 09:25

Skiareály, restaurace a hotely v Krkonoších čeká následující měsíc velmi vytížené období. Na jarní prázdniny přijedou tisíce lidí. Jenže stále chybí pracovní síly. Kde hlavně, to už je otázka na reportérku Kateřinu Kohoutovou.

Čtěte také

Velká poptávka po pracovnících je už vlastně v oblasti gastronomie. Hotelům a restauracím chybí zejména číšníci a servírky. Potom velkým nedostatkem jsou i kvalitní kuchaři. Aktuálně podle úřadů práce a dostupných serverů s nabídkou zaměstnání jsou nejvíce potřeba ve Špindlerově Mlýně.

Přitom nabídky podnikatelů jsou opravdu velmi zajímavé i co se týče platů nebo i ubytování a podobně. Ale zkrátka lidé chybí. Málo pracovníků je také například v půjčovnách lyžařského vybavení a lyžařských školách, tam jde hlavně o pozice techniků, prodejců a instruktorů lyžování.

Jakými způsoby se podnikatelé snaží pracovníky sehnat a proč se jim to zatím nedaří?

Podnikatelé, se kterými jsem hovořila, mají prý sítě rozhozené opravdu všude, kde mohou. Ať už jsou to poptávky na úřadech práce nebo inzeráty na sociálních sítí a v různých médiích.

Čtěte také

Dokonce jsem viděla několik informačních cedulí s nabídkou zaměstnání přímo na oknech restaurací i na úředních deskách malých horských obcí.

Hodně hoteliérů mi také potvrdilo, že několik pracovníků alespoň na několik dní nebo na večerní výpomoc, se jim podařilo sehnat přímo přes své zaměstnance.

Mnoho podnikatelů se shoduje v tom, že mladým lidem, především studentům, se na hory nechce. Někteří prý totiž mají o finančních odměnách úplně jiné představy, než je reálné. A jiní, kteří se už třeba na danou pozici přihlásí, tak přijdou třeba jen jednou či dvakrát, a potom se už v práci, i bez udání jakéhokoliv důvodu, neobjeví.

Pokud lidé chybí, kde a jak se to projeví?

Čtěte také

Většinou to pochopitelně dopadá tak, že ti, co jsou v práci, ať už to jsou dlouhodobí, trvalí zaměstnanci, nebo i ti sezónní, zejména v oblasti gastronomie, tedy kuchaři nebo různé pomocné kuchyňské síly, potom musí trávit více hodin v zaměstnání. To je týká i třeba číšníků a servírek. Jsou za to pochopitelně finančně odměněni, ale těch hodin je opravdu hodně.

V půjčovnách lyžařského vybavení se potom třeba střídá méně osob, pro které je to také více náročnější. A velmi komplikované je to v lyžařských školách, které v těchto dnech jedou opravdu naplno. Výukové hodiny jsou z důvodu nedostatku pracovníků rozloženy do více časových období, než by bylo potřeba.

Spustit audio

Související