Sezóna výletních lodí na Mácháči začala svátečními plavbami

Na Máchově jezeře začala sezóna vyhlídkových plaveb. Lodě zatím vyplouvají dvakrát denně z kotviště u hlavní pláže v Doksech.

“Do velikonočního pondělí pojedeme každý den dvakrát, ve 13 a 15 hodin z Doks. A budeme mít po cestě dvě zastávky, jednu u hotelu Port a druhou ve Starých Splavech,” řekl provozovatel výletních lodí Vladimír Reichert.

Historie lodní dopravy na někdejším Velkém rybníku sahá do roku 1920, kdy začal cestující vozit malý dýmající parník Greif. Dnes jsou ve flotile Máj, Hynek, Racek a nejstarší Jarmila alias Marie z roku 1924. Ta před letošní sezonou prošla renovací.

Pro letošek tam připravili speciální novinku i pro ty, kteří se jen rádi opalují v písku. Pláž totiž budou pravidelně čistit speciálním přístrojem.

Pracovníci zkoušejí nový přístroj, kterým budou pravidelně čistit písek na pláži Máchova jezera

Máchovo jezero, o jehož vznik se před více než 650 lety zasloužil Karel IV., je jediným místem v Libereckém kraji, kde mohou plout velké výletní lodě. Při obvyklém průběhu sezony se některou z výletních lodí sveze kolem 35 tisíc lidí. Do začátku letních prázdnin budou podle Vladimíra Reicherta jezdit o víkendech, když bude pěkné počasí.

Spustit audio

Související