Obnova hráze u Máchova jezera se nepovedla. Cesty jsou poškozené, nové stromy usychají

13. únor 2022 11:11

Agentura ochrany přírody a krajiny reklamuje obnovu hráze u Máchova jezera ve Starých Splavech na Českolipsku. Zaplatila za ni zhruba čtyři miliony korun. Nové cesty jsou ale poškozené vlivy počasí a vysazené stromy většinou uschly. Stavební firma z Ústí nad Labem, která revitalizaci hráze prováděla, ale vinu odmítá.

Lidé si stěžují, že se v nich dlouho drží voda a jsou špatně sjízdné pro maminky s kočárky. „Komfort to není,“ komentují cestu manželé Vladimír a Drahomíra Ottovi.

„Tady ty cesty nejsou vůbec šťastné, některé jsou vysypané hrubozrnným štěrkem a na tom se nedá jet. Tady je to prostě najednou bahnité. Bylo to dobré ze začátku,“ říkají. „Navezli tady drobný kamínky, ale je v tom hlína,“ popisuje Vladimír Otta.

„O problému víme,“ říká mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová. „Nyní probíhá reklamační řízení a s ohledem na stávající klimatické podmínky předpokládáme, že k nápravě dojde do začátku sezony.“

Dalším reklamovaným prvkem revitalizace je zeleň. Mezi staré historické duby jsou zasazené menší. Většinou ale uschly.

„Došlo k tomu, že projekt neřešil odvodnění cest,“ říká Roman Kudrna ze stavební firmy z Ústí nad Labem, která revitalizaci hráze prováděla.

(Projekt, pozn. red.) byl totálně nedokonalý, udělali jsme to podle projektové dokumentace a podle úprav, které měl jejich stavební dozor k nám. Ke stromům, které uschly – pokud ochránci přírody neposkytují kultivarum následnou péči, tak jim ty kytičky uschnou. To uschne i každému zahrádkáři, pokud nezalévá,“ míní Kudrna.

Součástí revitalizace byly také nové designové koše a lavičky, které už bohužel poškodili vandalové.

autor: Jiří Jelínek
Spustit audio