Severní Čechy likvidují znečištěné podzemí, sanace se zkrátí o 70 let

7. září 2012

Ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku, v areálu státního podniku Diamo, dnes začalo pracovat moderní technologické zařízení na čištění podzemních vod po chemické těžbě uranu. Od šedesátých do devadesátých let minulého století se v oblasti louhovala uranová ruda kyselinou sírovou. V podzemí tak vzniklo jezero velké jako Slapy plné chemie.

Muž, který v Diamu pracoval, tvrdí, že v podzemní vodě je téměř celá Mendělejevova tabulka chemických prvků, a nevěří, že existuje způsob, jak podzemí úplně vyčistit.

Jeho dcera, jež spolupracuje na čištění vod spolupracuje, je ale naopak v tomto směru optimistická. Za předpokladu, že sanace je zajištěná na příštích 30 let, věří, že znečištění oblasti nebude mít další negativní ekologické důsledky.

Nové technologii důvěřuje také Tomáš Rychtařík z podniku Diamo. „Technologie pracuje na principu dvojí neutralizace. Produktem je sliv, to znamená voda, se kterou se nějak nakládá a potom kal, který tvoří většinou síran vápenatý. Ten se ukládá do odkaliště,“ přiblížil proces čištění.

Znečištění podzemní vody se ve Stráži pod Ralskem likviduje již od roku 1996, ale s novým zařízením bude čištění efektivnější a celý proces, který by měl být dokončen v roce 2037, se zkrátí o 70 let.

Obyvatelé Stráže oceňují, že se jejich potomci již nemusí bát o kvalitu pitné vody. Obávají se ale další těžby. „V Podještědí jsou velké zásoby kvalitního uranu, se kterým se do budoucna určitě počítá,“ konstatoval generální ředitel Diama Jiří Jež. „Nechat v podzemí takové zásoby je ekonomická sebevražda,“ dodal.

Ministr průmysl Martin Kuba z ODS ale slíbil, že pokud by na těžbu uranu v Podještědí došlo, chemicky by se nelouhoval. „V žádném případě po všech zkušenostech s devastací životního prostředí nepočítá ministerstvo průmyslu a obchodu s chemickou těžbou uranu,“ vysvětlil ministr.

Stát dokonce zadal strážské laboratoři studii, zaměřenou na ekologicky šetrné způsoby chemické těžby. Úkol se týká komplexně všech ložisek v České republice, nejen Severočeské křídy.

Příští středu budou ministři podle programu zasedání vlády projednávat energetickou koncepci státu včetně surovinové politiky. S jednáním by měly být spojené i protesty proti rozšiřování uranových a uhelných dolů v Česku.

Spustit audio