Senzace! Hodnotí lyžaři víkend na sněhu

Skiareály v Česku hlásí ideální podmínky pro lyžování. Díky mrazům v posledních dnech jsou v provozu už i menší a níže položené sjezdovky. Mezi nimi i areál v Horním Podluží na Děčínsku, který leží na pomezí Českého Švýcarska a Lužických hor.

Na sjezdovku v Horním Podluží například vyrazil Jaroslav Bušek z Rumburka s jediným cílem, naučit svou dceru jezdit nejen na lyžích, ale také na vleku. A Petr Nedbal už se zase nemohl dočkat vykrojení prvních letošních obloučků. „Je to senzace, přímo u silnice je parkoviště, restaurace, záchody, nádherný svah, já to mám kousek, jsem tady vedle ze Chřibské,“ libuje si Petr Nedbal.

V obecním skiareálu zahájili letošní sezonu až o tomto víkendu. Hlavním důvodem je prudké zdražení elektřiny. Vysvětluje nezávislý starosta Petr Hoření: „Cenový nárůst je třistaprocentní, potřebujeme udržet provoz každopádně do jarních prázdnin, jinak budeme ve ztrátě.“

Provozovatelé skiareálu tak šetřili doslova každý centimetr technického sněhu. „Snažili jsme se neopotřebovat kopec o týden dřív, protože každý den provozu znamená, že ta rolba trochu zmáčkne ten sníh, lidi ho vyhrnou do boku. Víme, že každý den nám zmizí zhruba dva centimetry a máme tam asi třicet centimetrů.“

Už ale zasněžují i další sjezdovky vedle hlavního svahu, který měří 550 metrů. „Když to jde, tak máme rodinnou sjezdovku na pravé straně a snowboardovou na levé straně, tu bychom chtěli příští víkend otevřít,“ dodává starosta Petr Hoření a doufá, že zimní počasí vydrží co nejdéle.

autor: hey
Spustit audio

Související