Krkonoše mají za sebou tradiční nápor turistů na přelomu roku. Jsou teď hotely na čas volnější?

4. leden 2024 07:34

Vánoční nápor v krkonošských zimních střediscích je už minulostí. Jsou teď hory prázdné a hoteliéři si vybírají volno? Nebo vánoční hosty střídají noví? Podrobnosti zjišťovala v Krkonoších reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Většinu českých návštěvníků Krkonoš vystřídali němečtí turisté. A podle hoteliérů bude Němců v následujících dnech nadále přibývat, protože jim zanedlouho začnou jarní prázdniny. A podle rezervací by měli také polští turisté, protože také u našich severních sousedů začne ve školách volno.

Do luxusnějších hotelů začínají přijíždět také desítky Rusů, protože to chtějí tradičně v Krkonoších oslavit pravoslavné Vánoce. Menší hotely a penziony mají dostatek volných míst, zájem o ubytování je totiž během ledna hlavně o víkendech nebo prodloužených víkendech.

Rezervují si už lidé pobyty na jarní prázdniny?

Čtěte také

Ano. A zájem je podle majitelů hotelů, se kterými jsem hovořila, opravdu tradičně velký. Některá zařízení už jsou v těchto dnech plně obsazena. V době jarních prázdnin se prodávají zejména týdenní pobyty. Kdo tedy počítá s tím, že by přijel na méně nocí, tak bude obtížněji shánět ubytování.

Velký zájem o tyto termíny mají také lyžařské školy. Kdo by tedy chtěl nechat o jarních prázdninách učit své potomky lyžovat, nebo se sám zdokonalit, tak by si měl určitě výuku s předstihem zamluvit. Zároveň ale lyžařské školy stále nemají dostatek instruktorů, takže přivítají případné zájemce.

Tím jsme se dostali k lyžování. V nížinách mu počasí vůbec nepřeje, jak to vypadá v Krkonoších?

Čtěte také

Lyžuje se, ale pouze ve výše položených zimních areálech, tam je sněhu dostatek. V posledních dnech tam i napadl nový sníh. Ovšem to opravdu platí pro nadmořskou výšku 800 metrů a výše. Jen terén na sjezdovkách je těžší, kvůli mokrému sněhu. Podle členů horské služby by s tím měli všichni lyžaři na svazích počítat a nepřeceňovat své síly.

Horší situace je v nižších polohách, kde sníh kvůli teplému počasí rychle ubývá. Na sjezdovkách se tam už místy objevují i travnaté plochy. Proto některé areály, jako například Mladé Buky, Kněžický vrch nebo Svoboda nad Úpou pozastavily svůj provoz. A čekají na příznivější podmínky.

Ty by snad měly nastat koncem tohoto týdne, nebo začátkem příštího týdne, na tyto dny meteorologové slibují výrazné ochlazení.

Spustit audio

Související