Se sběratelem Vladislavem Schüllerem: Rozhlas jako vášeň

Rozhlasové vysílání fascinovalo Vladislava Schüllera už od dětství. A to natolik, že stačil nasbírat nekonečné množství různých historických i současných propagačních materiálů, tiskovin, zkrátka všeho, co souvisí se stoletým rozhlasovým vysíláním.

Pan Vladislav Schüller přijel do liberecké redakce Českého rozhlasu až z Kolína s historickými kousky své sbírky. Mapují historii rozhlasu od jeho počátku rozhlasu, přes 2. světovou válku a normalizaci až po současnost.

„Už od základní školy mě zajímala historie, a pak jsem se usídlil u historie 20. století a to k rozhlasu už byl jen krůček. Měl jsem tehdy nádhernou knížku, kde byly popsány začátky rozhlasu v rámci 1. republiky, a v Českém rozhlase tehdy běžel pořad ‚Takoví jsme byli‘, kde byly ukázky z rozhlasového archivu a to mě nadchlo,“ popisuje své sběratelské začátky.

„Začal jsem se postupně obracet na rozhlasové stanice, nejen tady v Čechách, ale i ve světě. A aniž bych to úplně plánoval, začala z toho být sbírka. A jak šly roky, tak jsem tomu úplně propadl,“ připouští.

Pan Schüller má o své sbírce i webovou stránku, které se velmi pečlivě věnuje, když, jak sám říká, chtěl by na ni mít víc času.

Jakým obdobím rozhlasové historie se věnuje? Jak se dostal k historickým materiálům, které ve své sbírce má a co je nejcennějším předmětem? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související