Lékař z Liberce, který zachraňoval životy, sbírá foťáky. Má přes 170 cenných kousků

3. duben 2019

Víc než 170 historických fotoaparátů má doma sběratel Jiří Wachsmuth z Liberce. Vlastní německé, sovětské ale třeba i americké fotoaparáty. Mezi foťáky vévodí česká fototechnika, zvláštností jsou třeba regionální fotoaparáty, které v Rumburku vyráběl od roku 1917 Emil Birnbaum. 

Celý život zachraňoval lidem zdraví jako lékař na chirurgii, ale i ve vrtulníku letecké záchranné služby. Řeč je o libereckém doktoru Jiřím Wachsmuthovi. Ten je teď v důchodu a může se naplno věnovat své další vášni - historii fototechniky.

O své sbírce má milovník fotoaparátů dokonalý přehled. Podrobnosti si poslechněte v reportáži

„První fotoaparát jsem dostal v roce 1957 k Vánocům, to mi bylo devět let. První foťák v rodině, doprovázel mě snad dvacet let,“ vzpomíná sběratel Jiří Wachsmuth. „Když jsem odešel z Havlíčkova Brodu, kde jsem měl temnou komoru a mohl jsem tam dělat fotografie a přišel jsem do Liberce a tady jsem ji neměl, svůj zájem jsem obrátil právě ke sbírání fotoaparátů.“

O své sbírce má milovník fotoaparátů dokonalý přehled. „Nejstarší foťák bude pravděpodobně některý z deskových, myslím, že je tam rok výroby 1903.“

Část se sbírky fotoaparátů pana Wachsmutha
autor: Lucie Fürstová

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.