Sbírka Jizerské 50 vynesla milion korun. Dostala ho TUL na výrobu ochranných pomůcek

Technická univerzita v Liberci dostala milion korun na výrobu ochranných pomůcek pro boj s koronavirem. Jde o výtěžek charitativní akce "Padesátka pro první linii". Startovní číslo na virtuální závod Jizerské 50 si koupilo na 20 000 lidí z celé České republiky.

Vědci peníze použijí například na nákup lihu, který potřebují při výrobě nanovláken na roušky a filtry. „Část prostředků použijeme taky na odměny těm, kteří to dělali, protože tady jsme to dělali někdy dvacet čtyři hodin denně, někdy šestnáct. Teď už jsme přešli na osmihodinový provoz, protože kraj už tolik toho nepotřebuje. Dnes mu denně dodáváme asi kilometr materiálu Melt-blown a pět set metrů toho nanomateriálu,“ uvedl rektor liberecké univerzity Miroslav Brzezina.

„Zaměstnanci univerzity také roušky a nanofiltry šili, na 3D tiskárnách tiskli spojky k respirátorům, štíty, hlavové pásky, prostě věci, které v prvních dnech zásadně chyběly. A bez téhle kapacity, jak technologické, tak lidské bychom je neměli k dispozici," řekl liberecký hejtman Martin Půta zvolený za Starosty pro Liberecký kraj.

Liberecká univerzita je lídrem v oblasti nanomateriálů. Roušky tu původně šít nechtěli, pod tlakem zaměstnanců se ale výroba nakonec v polovině března rozjela a v improvizovanou šicí dílnu se proměnila zasedací místnost Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace. K výrobě využili vědci univerzity stroje určené pro výzkumné úkoly, postupně je seřídili tak, aby výsledný materiál dokázal zachytit více než 99 procent částic velikosti viru a přitom se přes něj ještě dalo dýchat.

Od roušek na Technické univerzitě postupně přešli k výrobě nanofiltrů, které se dají vkládat do doma vyrobených plátěných roušek. Z materiálu lze vyrobit třikrát víc filtrů než roušek, nařezat ho na obdélníčky je také méně časově náročné než šít celou roušku. Díky podpoře Libereckého kraje se postupně podařilo do výroby zapojit i lokální firmy, jako Elmarco nebo Drylock, které začaly filtry vyrábět průmyslově. Denně jich jsou schopné dodat přes 100 tisíc. Vývoj tím ale nekončí, aktuálně tým libereckých vědců a studentů pracuje na "letní verzi" plátěné roušky s filtrem. Měla by být jen jednoduchá, a nikoli dvojitá jako dosud.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související