Rozpad koalice: Změna pro Liberec údajně ztratila důvěru v primátora. Ten kritiku odmítá

Změna pro Liberec vypověděla v Liberci politikům zvoleným za hnutí ANO koaliční smlouvu. Jako důvod uvedli členové Změny opakované porušování koaliční smlouvy při hlasování, předchozí odvolání náměstkyně Karolíny Hrbkové a ztrátu důvěry v primátora Tibora Batthyányho. Více už Eva Malá ve studiu.

Hnutí Změna pro Liberec za hlavní důvod rozpadu koalice udává chování primátora Tibora Batthyányho, který byl zvolený za hnutí ANO. Podle náměstka primátora Jana Korytáře v něj ztratila důvěru a považuje ho za nekompetentního. „Jednání rady města v některých bodech už jsou úplně nekonstruktivní. Chtěli jsme se s koaličním partnerem domluvit na tom, že by nastaly nějaké personální změny, k tomu ale nebyla vůle, tak jsme se rozhodli, že koaliční smlouvu vypovíme,“ uvedl Korytář.

Změně pro Liberec vadí i to, že někteří členové v zastupitelstvu nehlasovali pro materiály schválené v radě. Jako další důvod uvedl zastupitelský klub změny odvolání náměstkyně za Změnu Karolíny Hrbkové.

Pokud má být zajištěn chod města a jeho fungování, je nezbytně nutné otevřít jednání i s ostatními zastupitelskými kluby, do jaké míry chtějí, s kým by spolupracovaly a za jakých podmínek. Tibor Batthyány

Primátor Tibor Batthyány kritiku Změny pro Liberec odmítá. Uvedl, že vypovězení koaliční smlouvy čekal, protože k tomu podle něj v poslední době všechny kroky bývalého koaličního partnera směřovaly. V pondělí odpoledne se podle něj kvůli situaci na liberecké radnici sejde zastupitelský klub bývalých členů ANO.

„Pokud má být zajištěn chod města a jeho fungování, je nezbytně nutné otevřít jednání i s ostatními zastupitelskými kluby, do jaké míry chtějí, s kým by spolupracovaly a za jakých podmínek,“ říká Batthyány.

Jednat chce i Změna pro Liberec, která by rána na liberecké radnici vytvořila širší koalici. Osloví opoziční strany. Chtěla by radu rozšířit na 11 členů a doplnit ji zástupci jiných stran.

Spory na liberecké radnici trvají už delší dobu. Vygradovaly loni v prosinci, právě když primátor s pomocí opozice odvolal Karolínu Hrbkovou ze Změny pro Liberec z vedení města, bez toho, aby to předtím se Změnou konzultoval. Na popud primátora se sice Karolina Hrbková o měsíc později znovu stala náměstkyní, tím ale spory neskončily. A dá se říct, že rozpad koalice je jejich vyvrcholením.

autor: Eva Malá
Spustit audio