Roušky se vrací. Nakažených v Libereckém kraji opět přibývá

21. červenec 2020 15:19

Od pátku 24. července budou lidé v Libereckém kraji muset znovu nasadit roušku, pokud budou chtít navštívit některé ze zdravotnických nebo sociálních zařízení. Důvodem je nárůst lidí pozitivně testovaných na koronavirus.

Čtěte také

V Libereckém kraji přibylo lidí nakažených koronavirem. Hygienici proto zavádí preventivní opatření. Od 24. července budou mít lidé povinnost nosit roušky ve všech zdravotnických a v některých sociálních zařízeních. Důvodem opatření hygieniků je rostoucí počet případů onemocnění covid-19. V kraji je momentálně pozitivních 110 lidí. Největší nárůst je na Jablonecku a v Jablonci nad Nisou, kde je třicítka nemocných, jak potvrdil ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.

Roušky si budou muset nasadit i pracovníci ve vybraných zařízeních sociálních služeb. Zejména tam, kde pracují s rizikovými klienty, například v domovech pro seniory a pak pracovníci v terénních sociálních službách.

Ohniska nákazy

Nejvíc pozitivně testovaných lidí je aktuálně na Jablonecku a přímo v Jablonci nad Nisou. Podle Vladimíra Valenty se jeden z nemocných například vrátil z dovolené ve Francii, další se vrátil z pracoviště ve Středních Čechách. Na Frýdlantsku, Liberecku a Českolipsku jsou jednotky případů. V České Lípě testy odhalili covid-19 u 4 zahraničních pracovníků z Filipín a Kazachstánu. Měli pracovat ve firmě Bombardier. S ostatními zaměstnanci se ale nesetkali a teď jsou v karanténě.
Podle vedoucí protiepidemického odboru Jany Prattingerové mají hygienici hodně práce s takzvaným trasování kontaktů. Po uvolnění opatření se totiž lidé ve větší míře potkávají se svými rodinnými příslušníky i známými a není výjimkou, že jeden nemocný nahlásí i 80 lidí, se kterými se v krátkém čase setkal. Hygienici také apelují na obyvatele kraje, aby zvedali mobilní telefony a v případě, že je epidemiolog pozve na vyšetření, aby přišli v určený čas.

Nákupy za hranicemi

Jak upozornil starosta Hejnic Jaroslav Demčák, týká se to hlavně Polska, kde je podle něj skokový nárůst nemocných. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta ze SLK ale uvedl, že v polských okresech, které s Libereckým krajem sousedí, žádná plošná karanténa vyhlášená není. Na Frýdlantsku jsou jinak podle hygieniků pouze jednotky nakažených.

Testovací místa

Od pátku 24. července zavádí kromě liberecké nemocnice testovací místo znovu i v jablonecké nemocnici. Další odběrové místo se připravuje v nemocnici v České Lípě. To se ale podle hejtmana Martina Půty obnoví, jen pokud bude potřeba. Po Libereckém kraji taky stále jezdí odběrový tým Zdravotní záchranné služby. Naposledy ho na hromadný odběr v jedné firmě hygienici využili o víkendu.

autor: Eva Malá
Spustit audio

Související