Respektujeme názory expertů, déšť je zabiják sněhu, říká ke zrušeným závodům mluvčí Jizerské 50 Richard Valoušek

8. února 2024 se v bílé stopě měli objevit první závodníci 57. ročníku ČEZ Jizerské 50. Kvůli nepřízni počasí museli pořadatelé tento legendární závod zrušit. Nejen o tom, jak těžké bylo rozhodnout o zrušení závodu, s tiskovým mluvčím tradiční akce Richardem Valouškem.

Trofeje pro vítěze 57. Jizerské 50

Richard Valoušek se na přípravách legendárního závodu podílí už několik let, poslední dobou jako tiskový mluvčí. Letos museli s kolegy rozhodnout, že kvůli nedostatku sněhu se 57. ročník Jizerské 50 zruší. S rozhodnutím čekali na poslední chvíli.

„Řídili jsme se primárně předpověďmi expertů z Českého hydrometeorologického ústavu, oni věděli, jakým způsobem se počasí bude vyvíjet. V průběhu týdne jsme měli různé modely, a vlastně až do té soboty (3. února, pozn. red.) to pořád bylo 50 na 50. Předpověď byla, že v úterý, ve středu se ochladí, což se stalo, ale že to ochlazení bude větší a sněhu bude víc,“ říká Richard Valoušek.

„V sobotu ráno jsme se pak dozvěděli ten drtivý ortel, že v podstatě bude tři dny na Bedřichově a v jeho okolí po trasách Jizerské 50 pršet a bude +8 stupňů. V tu chvíli jsme věděli, že sleze úplně všechen sníh, a že nemá ani smysl to zasněžovat technickým sněhem, protože by to byla zbytečná práce,“ dodává s tím, že meteorologové na víkend, kdy se závody měly jet, předpovídají takzvané tropické zimní počasí s teplotami nad 10 stupňů nad nulou.

Čtěte také

Termín Jizerské 50 se už z ledna přesouval na únor před několika lety, o tom, že by termín závodu znovu přesouvali organizátoři zatím neuvažují. „V tomhle směru hodně respektujeme názory expertů na počasí. Oni nám před lety doporučili druhý víkend v únoru, protože podle historických měření je to termín s největší pravděpodobností sněhové pokrývky,“ potvrzuje Richard Valoušek.

„Věřím, že je to opravdu jenom výjimka, protože takhle silný několikadenní déšť snad nepřijde pravidelně. Vyšší teploty by nám ani tolik nevadily, ale déšť je opravdu zabijákem sněhu,“ doufá.

Letošní Jizerská 50 se tady nejede, část doprovodného programu ale zůstává. „Bude hezky, bude +10 až +12 stupňů, nemá ani pršet, takže si lidé mohou procestovat hory, máme tady koncerty, v neděli se bude konat pieta za horolezce na stadionu v Bedřichově, takže tam se stejně s těmi závodníky setkáme,“ vyjmenovává mluvčí.

Jak dlouho se organizačně připravuje každý ročník Jizerské 50? Chystají pořadatelé nějaké změny v závodě, pokud by mělo počasí být nepříznivé i v dalších letech? Co bude se skleněnými trofejemi umělce Matyáše Chocholy, které vyráběl partner závodu, jablonecká Preciosa? A jaký program tedy čeká závodníky, kteří, přestože se závod nepojede, do Jizerských hor přijedou nejen ze zahraničí? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související